Илън Мъск обяви, че Neuralink започва опити с хора

388
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Илън Мъск и противоречивата му компания Neuralink ще започнат да набират хора за експерименти с мозъчните импланти, които компанията разработва.

Хората, които се очаква да се включат страдат от парализа, като тя може да е резултат от различни заболявания и травми, засягащи гръбначните нерви. Не е ясно колко души ще се търсят за първите проучвания, но се очаква те да са с продължителност около 6 години.

Пилотното проучване ще използва робот, който ще да имплантира интерфейс, свързващ мозъка с компютър. Имплантът ще бъде в зоната на мозъка, която се активира, когато човек възнамери да извърши движение. Първоначално, от Neuralink ще се опитат да постигнат контрол върху клавиатура или мишка, само чрез мисъл.

Компанията се надяваше да получи одобрение за имплантиране на устройството в 10 пациенти, но от преговорите с американската администрация по храните и медикаментите става ясно, че одобреният броят ще бъде по-малък.

Мъск има големи надежди за компанията и казва, че ще се търси начин устройствата да бъдат одобрени за комерсиална употреба, защото имат потенциал да помогнат при състояния като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

През май тази година, компанията обяви, че има разрешение за първите опити с хора, но беше разследвана за нехуманно отношение към животните, участвали в предишните опити.

Според експерти, дори устройството да е безопасно за хора и да работи, ще трябват повече от 10 години, за да може то да бъде одобрено за масова употреба и да бъде пуснато свободно на пазара.

Източник: Reuters