Защо почивката е важна и как да се научим да почиваме

386
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Поемeте си дълбоко въздух. Задръжте го за момент и след това издишайте. Чувствате ли се по-спокойни? Дихателните упражнения са един от начините да се отпуснете. В тази статия ще научите различни начини да отпуснете ума и тялото си. Спокойствието може да помогне за облекчаване на стреса. Може също така да облекчи безпокойство, депресия и проблеми със съня.

Проблемът е, че понякога колкото сме по-стресирани и напрегнати, толкова по-трудно ни е да се отпуснем. Оказва се, че не можем да релаксираме, не можем да почиваме. Започнете с тези базисни техники и постепенно развивайте уменията си за борба с умората и стреса.

Открийте вашия начин

Може да прочетете и а пробвате много съвети как да се отпуснете и да разтоварите стреса. Истината обаче е, че това няма как да стане без поне малко да се вгледате в себе си, да се познавате. Често това, което е отпускащо за един е натоварващо за друг и обратното. Изпробвайте различни техники и изследвайте какви се отразяват.

Поставете си за цел да почивате

Ако сте твърде амбициозен човек или имате навика много да се раздавате за другите, обикновено почивката не ви е приоритет. С течение на времето напълно се лишавате от нея. Неусетно обаче това води до последствия, които са нежелани. Трябва да осъзнаете, че за да сте физически и психически здрави, имате нужда от почивка. Поставете си за цел вече редовно да отделяте време за такава.

Нека създаването на навик да си почивате да се превърне във ваша цел. За целта е добре да планирате кога и как ще почивате, за да може да организирате добре работата и отмората, така че да успеете да свършите и двете. Ако сте работохолик, повтаряйте си, че качествената почивка води до качествена работа след това. Не е възможно човек да функционира нормално без да си почива достатъчно.

Управлявайте стреса

Звучи лесно на думи, но всъщност това означава например да успявате да контролирате гнева си, да организирате оптимално времето си, да постигате баланс между всички ваши задължения, желания. Да поддържате хармонични отношения с другите, да можете да се освобождавате от негативните емоции и още редица други важни за психичното здраве умения. Това е огромно поле за работа, което не бива да пренебрегвате. Без работа в тези посоки няма да можете да си почивате качествено, да се отпуснете, а това рано или късно води до прегряване на физиката и психиката.

3 техники за релаксация

Дълбоко дишане

Дълбокото дишане е проста, но много ефективна техника за релаксация. Намерете тихо и удобно място, където да седнете или легнете. Затворете очи и поемете бавно, дълбоко въздух през носа, като броите до четири, докато вдишвате. Задръжте дъха си, като броите до четири, след което издишайте бавно през устата, като броите до четири. Повторете този процес няколко пъти, като се фокусирате върху дъха си и освобождавате напрежението с всяко издишване. Дълбокото дишане помага за успокояване на нервната система и намаляване на стреса.

Прогресивна мускулна релаксация

Прогресивната мускулна релаксация (PMR) е техника, която включва систематично напрягане и отпускане на различни мускулни групи в тялото ви. Започнете от пръстите на краката и продължете нагоре към главата. За всяка мускулна група напрегнете мускулите за няколко секунди и след това ги отпуснете, позволявайки им да се отпуснат напълно. Съсредоточете се върху усещането за релаксация, докато преминавате от една мускулна група към друга. Този метод помага за освобождаване на физическото напрежение и може да бъде много ефективен за насърчаване на релаксацията.

Медитация 

Медитацията на вниманието е практика, която представлява насочване на вниманието към настоящия момент. Намерете тихо място, седнете или легнете удобно и затворете очи. Фокусирайте вниманието си върху дъха си, усещанията в тялото си или върху нещо друго, случващо се в настоящия момент. Когато умът ви се лута (както неизбежно ще стане), внимателно върнете фокуса си обратно към избраната от вас точка на внимание. Редовната медитация на вниманието може да намали стреса, да подобри концентрацията и да насърчи усещането за спокойствие и релаксация.