Протест срещу монархията се проведе в Бъкингамския дворец

317
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Група анти-монархисти проведоха организиран мирен протест в самия Бъкингамски дворец, като по техни думи това е първият такъв протест.

„Активисти от различни части на Великобритания посетиха двореца като туристи, преди да застанат в Голямата зала.“ се казва в изявление на анти-монархистката организация „Република“.

Те публикуваха снимка, на която протестиращите стоят един до друг, а буквите на тениските им изписват „Не е моят крал“ – основен слоган на кампаниите им.

„Протестът е поредният в серия от акции, целящи да провокират дебат относно бъдещето на монархията.“ се казва още в изявлението.

Активистите са задържани за кратко от охраната, а после са ескортирани до изхода.
Бъкингамският дворец не коментира случката от съображения за сигурност.

Организаторите описаха протеста като „Фантастично проявление на намерение, граждани, стоящи в дома на монархията да декларират опозицията си към наследяваната власт.“

„Република“ е организация, основана през 1983 г., а през 2006г. формално се превръща в лоби за отмяната на монархията. Те виждат замяна на краля с избран държавен глава, например президент.

Според тях, система, в която властта е базирана изцяло на наследственост не е справедлива и е срещу демокрацията, защото народа не може да търси сметка от краля, както го прави с избраните лидери.

Според тях „Повечето хора във Великобритания вярват в демокрацията и в създаването на проспериращо и справедливо общество. Тези принципи и ценности имат значение. Така че националните ни институции трябва да ги отразяват и да поддържат възможно най-високите стандарти на откритост и отчетност. Монархията застава твърдо срещу тези принципи и представлява ексклузивна, елитарна и наследствена власт и привилегия за сметка на всички останали. Тя ни принуждава да правим компромис с демокрацията си, за да направим място за нейните феодални институти. На основата дори само на тези принципи, монархията трябва да бъде разрушена.“

По време на коронацията на крал Чарлз, техни привърженици протестираха, държейки надписи „ Не е моят крал“, а организацията има 9 хиляди членове и последователи от всички политически течения.

Източник: BBC, The Guardian, Repiblic.org