Проба от aстероида Бену вече е на Земята

354
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Проба от астероида Бену се приземи в Юта, давайки възможност на изследователите за пръв път да научат повече за произхода на Слънчевата система и за най-близките до Земята астероиди, някои от които може да се сблъскат с планетата. Това е първата такава мисия на НАСА.

Капсулата е изстреляла през 2016 г. и се казва OSIRIS-Rex, абревиатура за „произход, интерпретация, идентификация на ресурси, сигурност и изследване на реголитния слой“.

През 2018 г. се позиционира в орбита около астероида, а през 2020 г. успява да вземе проба. През 2021 г. започва връщане на апарата на Земята. Мисията изминава общо 6 милиарда километра.

Капсулата съдържа около 250 грама от повърхностния слой на астероида – камъни и скална маса и се приземява безопасно на предварително опредена локация.

Екипи по прибирането на капсулата отиват на мястото, проверяват дали капсулата е засегната от полета през атмосферата и взимат и проби от мястото на приземяване.

След като е обезопасена, капсулата се транспортира с хеликоптер до временна стая в близост до мястото на кацане. Там тя се пречиства с азот, за да е сигурно, че по нея няма да останат никакви следи от материалите на Земята, с които тя е била в контакт. След това е транспортирана до космическия център в Хюстън.

„Един от основните цели на OSIRIS-Rex е да върне чиста проба, а чиста значи да няма никакви чужди материали, които биха повлияли на изследването.“ казва един от изследователите.

Първите анализи ще бъдат публикувани на 11 октомври, като те ще включват химичен и минерален състав. Части от пробата ще бъдат разпратени на изследователи по цял свят, както и на партньорите на мисията – Канадската и Японската космически агенции. Предвидено е още анализи да бъдат извършени в следващите две години, а 70 % от пробата ще бъдат пазени в специална камера, за следващите поколения, които да я анализират с по-добри технологии.

Астероидът Бену съдържа едни от най-старите материали в слънчевата система. Подобни астероиди вероятно са падали на Земята и са донесли тук вода. От такива обекти можем да научим много за развитието и еволюцията на слънчевата система.

Важно е да знаем повече за най-близките до нас астероиди и по още една причина: има вероятност някой от тях да поеме към Земята и да се сблъска с нея. Ако знаем от какво се състоят, можем да ги засечем рано само по техния химичен състав.

Източник: CNN, NASA