8 навика за младежкa на вид кожа

278
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Стареенето е неизбежно, но защо не направите всичко възможно, за да го отложите възможно най-дълго? Оказва се, че нещо повече от вашите гени и слънцето може да ви състарява. Прочетете за осемте начина за поддържане на младежки вид.

  1. Стойте далеч от слънцето

Въпреки че е вярно, че слънцето не е единственият фактор за цялостния външен вид на кожата ви, то играе огромна роля. Всъщност увреждането от слънчевата UV светлина (UVA и UVB лъчи) е отговорно за около 90% от видимите признаци на стареене на кожата ви. UV лъчите разграждат еластина в кожата ви, причинявайки отпуснат и матов вид, бръчки, старчески петна, неравномерен тен на кожата и много други.

Винаги си слагайте качествен слънцезащитен крем с SPF рейтинг най-малко 30. Уверете, че ползвате широкоспектърен слънцезащитен крем – тоест може да блокира както UVA, така и UVB лъчите.

  1. Пийте много вода

Друг ключ към по-младата кожа е хидратацията. Трябва да се стремите към 8 чаши филтрирана вода всеки ден, за да поддържате кожата си сияйна и да поддържате оптимално здраве. Дехидратацията може бързо да накара кожата ви да изглежда суха, подчертавайки бръчките и стареенето. Пиенето на достатъчно вода всеки ден допълва тъканта и клетките на кожата ви, което позволява по-млада и по-здравословна кожа.

  1. Почивка

Когато спите, тялото ви непрекъснато освобождава хормони, които насърчават обновяването и обновяването на клетките. Използвайте това време във ваша полза – това е моментът, в който трябва да използвате активни вещества, противодействащи на стареенето, като ретиноиди и бета хидрокси киселина, които са едновременно мощни ексфолианти и имат противобръчков ефект.

  1. Овлажнете кожата си

Докато водата помага на кожата ви да остане хидратирана отвътре навън, вие може да я овлажните отвън. Хидратираната кожа не само изглежда по-добре, но е и по-здрава и по-способна да се бори с всякакви дразнители.

Не всеки крем ще овлжани добре кожата ви. Важно е да се използват продукти с клиничен клас с по-добра абсорбция и проникване в кожата, с по-висококачествени активни съставки. Използвайте продукти, подкрепени от клинични проучвания, за да постигнете най-добри резилтати.

  1. Диета, богата на растелна храна

Ползите от диета, богата на плодове и зеленчуци, са много. Те осигуряват ключови хранителни вещества, които подпомагат здравословното стареене и поддържат тялото ви младо, както отвътре, така и отвън. Плодовете и зеленчуците също повишават приема ви на фитонутриенти, които помагат на тялото ви да се предпази от вредните ефекти на свободните радикали, открити в околната среда. Стремете се да ядете здравословна диета, състояща се предимно от плодове и зеленчуци, допълнени с пълнозърнести храни и здравословни постни протеини.

  1. Движете се

Изследванията показват, че енергичните упражнения, особено високоинтензивните интервални тренировки (HIIT), могат да забавят стареенето на клетъчно ниво с близо 10 години. Упражненията също така увеличават притока на кръв, пренасяйки кислород и критични хранителни вещества в тялото ви, което води до по-младежки вид.

  1. Създайте си добра рутина

Въпреки че има стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се помогне за обръщане на увреждането на кожата ви, много по-лесно е да помогнете за предотвратяване на увреждането, преди да е започнало. Направете добра рутинна грижа за кожата свой ежедневен навик. Стремете се да използвате нежен почистващ препарат и ексфолиант и се уверете, че използвате подходящите процедури и серуми за вашия тип кожа и нужди. И не забравяйте да използвате ежедневен овлажнител, за да увеличите еластичността на кожата си и да я поддържате хидратирана.

  1. Ограничете алкохола и кофеина

И двете могат да дехидратират тялото ви и да го лишат от ключови хранителни вещества. Още по-лошото е, че някои от тези ефекти могат да бъдат постоянни.

Най-лошото, което можете да направите за вашата кожа, е да пушите. Веществата в цигарите правят кожата суша, със сивкав цвят и безжизнен вид.