Тръмп е извършил финансова измама

313
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Нюйоркският съдия Артър Енгорон постанови, че Доналд Тръмп и неговите синове са извършили измама като в продължение на десетилетие са подавали фалшиви финансови документи. Решението отменя бизнес сертификата на организация Тръмп и отнема контрола на обвиняемите върху няколко от техните компании.

Според решението, Тръмп и неговите компании са мамили банки, застрахователи и други институции, като са обявавали по-високи стойности на активите си в документите и договорите, които са сключвали.
Съдията отхвърли аргументите на Тръмп и даде ход на делото срещу бившия президент, поискано от офиса на главния прокурор на Ню Йорк.

„Днес съдията отсъди в наша полза и постанови че организация Тръмп е вършила измами в продължение на години.“ казва главният прокурор, Летиша Джеймс. „Предстои да представим и останалата част от случая пред съда.“

Компаниите на Тръмп са използвали тези фалшифицирани документи, за да взимат заеми по-добри условия и да намалят застрахователните си разходи.

Съдията отхвърли и официалното свидетелство на Тръмп, според което финансовите документи не са подправени, защото съдържат „изключения“. Според Тръмп, документите съдържат „безсмислена клауза“, която предупреждава, че не трябва да се разчита на тях.

Такива тактики пресичат линията и нарушават закона, казва Енгорон и е“ безсмислено обвиняемите да разчитат на „безсмислената клауза““.

Съдебното решение означава само, че при процеса, който предстои, прокуратурата няма нужда да доказва че финансовите документи са подправени, а само последвалите застрахователни измами и неверним бизнес архиви.

Джеймс цели обезщетение в размер на 250 милиона долара, забрана на Тръмп и синовете му да оглавяват бизнеси в щата Ню Йорк и забрана за бизнес транзакции на организацията за 5 години.“
Според Тръмп, съдията бил „извършил каквото иска Джеймс“.

„Това е страхотна компания, която е оклеветена и злепоставена от политически мотивиран лов на вещици. Нечестно е и призовавам за помощ от висшия съд на Ню Йорк или намеса на федералната система. Това не е Америка.“ добавя той.

Делото на Джеймс е само едно от предстоящите няколко процеса срещу бившия президент, който се бори да участва в президентската надпревара и през 2024 г. Той ще бъде съден за конспирация, за неправилно използване на класифицирани документи и за даване на подкуп срещу мълчание и фалшификацията на финансови документи, свързани с подкупа.

Източник: CNN, AP News