Над 100 Амазонски делфини са намерени мъртви

446
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Над 100 речни делфини са открити мъртви в бразилската част на басейна на р. Амазонка. Смята се, че за смъртта им допринася рекордната суша и високите температури на водата, която на някои места превишава 39 градуса.

Делфините са открити в езерото Тефе, северната част на Бразилия през последната седмица.

От Института Мамирауа, изследователски център, финансиран от Бразилското министерство на науката, казват, че е необичайно измирането на такъв голям брой делфини и предполагат, че то е свързано с високите температури.

Според изследователи на климата, екстремните суши са резултат от човешката дейност и подобни явления стават все по-притеснителни.

„Все още е рано да се определи точната причина за смъртта на толкова много делфини, но според нашите експерти, това явление е свързано със сухия период и високите температури в езерото Тефе, които достигат до 39 градуса по Целзий.“ коментират от института.

В момента, в района на р. Амазонка е сухият сезон от годината и има и други видове речни животни, които страдат от горещините.

Речните делфини, живеещи в Амазонка са един от двата вида речни делфини на планетата и са уязвим вид, обект на опазване, въпреки че са разпространени по цялото поречие, както и прилежащите притоци.

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини като го преместят в други басейни, по-близо до основната част на реката, където водата е по-хладна. Това е трудно, поради отдалечеността на района, както и поради опасността в другите басейни да има токсини или вируси, които да засегнат животните.

Сушата в Амазония влияе и върху икономиката, тъй като, поради спад в нивата на водата е затруднено плаването, което е основен начин за транспорт на стоки за над 50 общини.

В района на езерото Тефе, където живеят около 70 хиляди души, ситуацията вече е критична и местните очакват помощ от правителството, за да се справят със сушата.

Очакват се по-сериозни засушавания през следващите седмици, което може да значи и още починали животни, предупреждават от Института.

Източник: CNN, The Guardian