ЕС постигна съгласие относно политиката по мигрантите

470
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

ЕС достигна до предварително споразумение относно правилата, по които да се управлява масовото пристигане на мигранти и хора, търсещи убежище при кризисна ситуация. Това е ключов елемент за създаване на мигрантската реформа, която се обсъжда от години.

Споразумението е сключено по време на среща между представителите в Брюксел.

Президентът на Европейската комисия, Урсула фон дер Лейен отпразнува успеха и го нарече „истинска промяна“, а Илва Йохансон, комисарят по вътрешните работи, каза, че това е постигнато с „прагматизъм, ангажираност и единство“.

Съветът ще използва предварителното споразумение, за да изгради цялостната стратегия.

Кризисна регулация е част от общата стратегия и определя правилата при изключителни обстоятелства, когато има голям брой мигранти, както кризата през 2015-2016 г.

При управлението на такива кризи страните-членки ще имат право да прилагат индивидуални по-строги мерки, като например да задържат мигрантите на границата до 20 седмици, докато се разглеждат молбите им за убежище.

Задържането на мигранти, които не се допускат в страната също ще се удължи до 20 седмици.

Различни неправителствени организации смятат, че новите регулации може да доведат до задържане на мигранти, влошаване на условията при които се приемат в страната и повишаване на риска от връщането им в страната, от която са избягали.

Германия повдига същите въпроси, притеснявайки се за правата на децата и доскоро блокираше новите регулации.

Първоначалният вариант на кризисната регулацията включва и ускорено приемане на бежанци, ако те бягат от опасна ситуация, например въоръжен конфликт. При тези условия, бежанците биха получили по-бърз и лесен достъп до работа образование и социална помощ. В последната версия тази част е премахната.
Новият пакт за мигрантите беше представен пред ЕК през септември 2020 г., с цел да замени съществуващите регулации с ясни правила за всички страни.

Централен елемент от пакта, приет през юни, е „задължителна солидарност“. Тя дава възможност на страните да избират между три опции: да приемат известен брой мигранти, да платят 20 хиляди евро за всеки мигрант, който откажат да приемат или препратят към друга страна или да подпомогнат минаването на мигранти към други страни чрез пари, инфраструктура или персонал.

Кризисната регулация ще се прилага в извънредни обстоятелства, или когато мигрантската криза е използвана „като оръжие“ от чужди правителства, целящи да се намесват във вътрешната политика на съюза и е исторически компромис между страните-членки.

Източник: Euronews