Нобеловата награда за икономика е присъдена за изследване на доходите и работните места на жените

443
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Клаудия Голдин, професор в Харвард, е носител на тазгодишната Нобелова награда за икономка. Наградата е присъдена за изследването на доходите и работните места на жените.

Според Кралската Шведска Академия на науките, Голдин „разкрива ключовите движещи сили на разликите в пазара на труда за половете.“

“Тазгодишният Лауреат в Икономическите науки, Клаудия Голдин, показва първия подробен анализ на доходите на жените и участието им в  пазара на труда през вековете. Нейното изследване разкрива причините, както и основните източници на разлики в доходите между мъжете и жените сега.“

Изследването на Голдин показва, че омъжените жени работят по-малко след началото на индустриализацията през 19 век, но започват да се включват в пазара на труда по-активно през 20 век, когато се увеличава дела на услугите.

По-високото образование на жените и изобретяването на оралните контрацептиви ускоряват тази промяна, но разликата в заплащането за една и съща длъжност остава.

Според резултатите от изследванията, исторически, доходите на жените са се различавали от тези на мъжете поради разлика в образованието и избори, направен на ранна възраст. Настоящите причини се коренят главно в решението за създаване на дете и времето, когато една жена ще направи това.

„Откритията на Клаудия Голдин имат широко социално приложение.“ казва Ранди Халмарсон, член на комитета, присъдил наградата.

„Тя показва, че същността на проблема и причините за разликите в доходите между мъжете и жените се променят в процеса на историята и с развитието на обществото.“

Това изследване предоставя фундамент за законодателите в областта на труда по целия свят.

Глобално, около 50 % от жените участват в пазара на труда, в сравнение с 80 % от мъжете, но жените изкарват по-малко пари и по-рядко достигат до върха на кариерната стълба.

Голдин е на 77 г. и е третата жена, носител на Нобелова награда за икономика. Тя е професор по икономика в Харвард и директор на работната група Полът в икономиката, към Националното бюро за икономически изследвания на САЩ. Тя е автор и на няколко книги и е добре известна с работата си относно историята на жените в икономиката на САШ.

Нобеловата награда за икономика не е част от наследството на Алфред Нобел, а е учредена през 1968г. от Шведската централна банка.

Източник: CNN