Канибализмът е бил популярен в Европа преди 15 хиляди години

526
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Канибализмът е бил честа практика в Европа преди около 15 хиляди години. Според ново проучване, хората са консумирали починалите, не от необходимост, а като част от културата.

Изследователи откриват в пещера в Англия кости и човешки черепи със следи от зъби по тях, които са били превърнати в чаши, а ново проучване разкрива, че това не са изолирани случаи, а рутина.

Проучването се фокусира върху Магдаленския период, от късния Палеолит, преди 11-17 хиляди години.

Изследователите идентифицират 59 локации, където има човешки останки от този период. Те са във Франция, Германия, Испания, Русия, Великобритания, Белгия, Полша, Чехия и Португалия.

В 25 от местата, са установени погребални ритуали, а при 15 от локациите, човешките останки са със следи от зъби, следи от рязане или чупене, които недвусмислено показват целенасочени действия, за да се достигне до костния мозък.

Има доказателства, че човешките останки са смесвани с животински, а анализите показват, че храненето с човешки останки не е било с цел да се набавят хранителни вещества, а културна особеност.

Откритията показват, че канибализмът е погребална практика, разпространена в този период.

„Няма съмнение, че честотата на канибализъм сред локациите от Магдаленския период надхвърля случайни инциденти и показва повторяемо поведение сред групите хоминини, което предполага, че канибализмът по време на погребение е популярен метод за справяне с починалите.“ се казва в проучването.

„Вместо да погребват починалите си, тези хора са ги изяждали.“ казва един от авторите на изследването, Силвия Бело, палеоантрополог и изследовател.

Авторите анализират и ДНК от тези локации и успяват да свържат поведението на канибализъм с опредени популации, обитаващи тези райони. Оказва се, че има две различни, открояващи се групи – на Магдалинската култура и на още една, наречена Епиграветианска. При тази култура починалите били погребвани. Както често се случва, нейни представители мигрират към земите на магдалинската култура и заменят част от популациите им по тези места. Така с течение на времето ритуалите на погребване на мъртвите заменят тези на канибализъм.

Това са първи такива изследвания и се очаква нови проучвания да анализират в детайли тези открития.

Според експерти, липсват данни за повечето хора, живели в Европа през палеолита, така че трудно може да се съди доколко канибализмът е бил разпространен, както и за какъв период.

Проучването обаче показва категорично, че канибализмът като част от погребалните ритуали е съществувал в Европа в периода преди 17-20 хиляди години.

Източник: CNN