Нови 2000 вида вече са застрашени от изчезване

986
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според оценките, през тази година застрашени от изчезване са около 44 хиляди вида организми. Около 2000 нови вида са добавени в Червения списък на застрашените видове. Той се поддържа и обновява от Международния съюз за опазване на природата( IUCN) и беше обсъден на Конференцията по климата в Дубай.

Увеличението на застрашените видове показва ясно намаляването на биоразнообразието и увреждането на околната среда – основни причини за спадът в популациите на видовете до степен да е заплашено самото им оцеляване.

Климатичните изменения влияят върху всички организми, но тези, които живеят при специфични условия и се адаптират трудно, са най-застрашени. Например такива са много морски организми, обитаващи крайбрежните зони, както и рибите.

Видове сьомга и някои морски костенурки са сред най-заплашените от изчезване. Например покачването на морското ниво и замърсяването на крайбрежията затрудняват костенурките, защото те снасят яйцата си на брега, в близост до водата, където има условия да са скрити от хищници.

Затоплянето на океана намалява хранителните ресурси на рибата, а покачващите се води влияят върху рибните популации в реките. Според доклада на IUCN, една четвърт от сладководните риби, около 3000 вида, вече са застрашени поради замърсяване и свръхулов.

Най-засегнати са земноводните – 41 процента от всички такива видове са под заплаха. Те не могат да избягат от засушаването, нито от повишаващите се температури на водата, поради уникалния си начин на живот.

Изчезването на видове не е ново за света, но никога досега не се е случвало в подобен мащаб, а загубата на биоразнообразие прави всички видове в екосистемата по-уязвими към болести и по-трудно адаптиращи се към промените в средата.

 

Източник: Euronews