Саудитска Арабия ще отвори първия магазин за алкохол

621
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Саудитска Арабия се подготвя да открие първия магазин за алкохол в страната. Той ще бъде изключително и само за немюсюлмански дипломати, а клиентите ще трябва да се регистрират с мобилно приложение и да получат разрешително, под формата на код от Външно министерството, а са предвидени и месечни квоти за количеството, което може да бъде закупено.

Това е крайъгълен камък в усилията на саудитския Принц Мохамед бин Салман, който управлява като премиер от 2022 г. и като коронован Принц от 2017 г., да отвори ултра-консервативната мюсюлманска страна за туризъм и бизнес, защото алкохолът е забранен от религията. Стъпката е и част от Визия 2030, стратегията на страната за икономика отвъд петрола.

Новият магазин ще се намира в дипломатическия квартал на Риад, а достъпът ще бъде строго ограничен и ще се допускат само не мюсюлмани. Не е ясно дали и други немюсюлмани, освен дипломати, живеещи в страната ще имат право да го ползват.

Милиони чужденци, предимно от мюсюлманския свят живеят и работят в Саудитска Арабия, но има и немюсюлмани.

Саудитска арабия има строги правила, ограничаващи употребата на алкохол, като за нарушителите са предвидени екзотични наказания, като удари с камшик, както и глоби, затвор и в случаите на чужденци – депортация. В последните години, камшиците са заменени със затвор, а досега алкохолът е бил достъпен в страната само чрез дипломатическа поща или на черния пазар.

В Последните годни, реформите за модернизация на страната облекчиха много от стриктните социални норми, като се прекрати сегрегацията на мъже и жени на обществени места и изискването жените да носят абая – дреха, която плътно покрива тялото и лицето.  Принц Мохамад отвори страната за туризъм несвързан с религията и разреши на жените да шофират.

Източник: Reuters