Компютърен инженер претендира, че е създателят на биткойн

434
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Биткойн, първата криптовалута в света и пионер на блокчейн технологията е изобретена от мистериозна личност или личности, наричащи себе си „ Сатоши Накамото“. От 2008 г. до днес, никой не знае дали това е реална личност, група от хора, псевдоним или нещо друго.

Сега, австралийският компютърен инженер Крейг Райт свидетелства пред върховния съд, че именно той стои зад псевдонима.

Райт твърди това от известно време, а НПО, свързано с технологични и крипто компании се опитва да докаже, че това не е вярно и кулминацията е дело, което започва в началото на седмица, при което съдия ще реши спора.

„Твърдението на Райт, че той е Сатоши е лъжа, основана на подробен фалшив наратив, подкрепен от подправени документи в индустриален мащаб“ казват от НПО-то, наречено COPA. „Когато фалшивите му документи и несъответствия са изложени на показ, той се опитва да фалшифицира още и дава още по-невероятни обяснения“

Делото не е просто за слава, а касае и правата върху интелектуалната собственост.

Райт използва твърдението си, че е изобретател на биткойн, за да спре разработчиците да създават повече свързани технологии с отворен код, твърди COPA. Изходът от делото ще реши и три висящи дела, заведени от Райт, свързани точно с интелектуалната собственост.

След като началото на биткойн е поставено със серия от статии, написани от името на Сатооши Накамото, три години по-късно, той, тя или те изчезват от света.

Спекулации не липсват , но Райт е първият, който през 2016 г. заявява, че е Сатоши, след което отново изчезва, казвайки, че „няма кураж да предостави още доказателства.“

Той свидетелства, че е създател на технологията и идентичността на Сатоши Накамото.

Райт казва, че е използвал този псевдоним, за да зашити личното си пространство.

„Това ми позволи да се фокусирам върху работата си, а прожекторите да останат насочени към иновации и потенциала на биткойн, а не към индивида зад него.“ казва Райт.

Адвокатът на Райт, Антъни Грабинер казва, че COPA не са представили доказателства, че Райт не е Сатоши, а просто се опитват да подкопаят авторитета на документите, на които той разчита, за да докаже твърдението си.

„Впечатляващо е как никой друг не се опитва да си присвои идентичността на Сатоши, въпреки твърдението на д-р Райт. Ако д-р Райт не е Сатоши, истинският Сатоши би трябвало да се появи, за да оспори това твърдение.“ казва той.

Райт успява да убеди много хора от областта , че наистина е Сатоши, но според други експерти, това не е вярно. Сред общността преобладава скептицизма, но в съда, Райт по-скоро печели, защото вече има присъда в негова полза по гражданско дело от Флорида за спор относно състояние, натрупано в зората на биткойн заедно с починал негов бизнеспарньор.

Източник: AP News