Тръмп сравни смъртта на Навални с криминалните обвинения срещу себе си

425
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Доналд Тръмп, най-вероятният кандидат за президент на американската Републиканска партия, сравни смъртта на руския опозиционер Алексей Навални и необичайните обстоятелства около нея с криминалните обвинения, отправени от американската прокуратура срещу него.

В запис, пуснат от Фокс Нюс и излъчен по време на предизборна среща в Южна Каролина, Тръмп оплака смъртта на Навални, за която президентът Байдън и други западни лидери обвиниха Путин, след което заяви, че и криминалните дела срещу него са заведени по политически причини.

„Навални е много тъжна ситуация и той е много смел, много смел човек.“ каза Тръмп пред Фокс Нюс. „Той се върна, а можеше да остане далеч и, честно, може би щеше да е много по-добре далече и говорейки отвън, вместо да се връща, защото хората си мислеха, че това ще се случи и то се случи.“

„Ужасно е, но същото се случва и в нашата страна.“ продължава Тръмп, като посочва обвиненията срещу него, свързани с опита му да отхвърли легитимността на изборите от 2020 г. като „доказателство“ че САЩ се „превръща в комунистическа страна по много начини.“

„Бях обвинен 4 пъти…само защото съм в политиката.“ каза още Тръмп и свърза и загубата си по делото за подправяне на финансови документи, която ще му струва около 400 милиона долара, със смъртта на опозиционера.

„Това е форма на Навални. Форма на комунизъм, на фашизъм.“

Тръмп не спомена нищо за Путин и обвиненията на западните лидери за участието му в смъртта на Навални, нито отговори на въпроса дали смята, че той самият може да бъде политически затворник до края на живота си.

В пост в социалните мрежи, Тръмп също споменава смъртта на Навални, като нещо „тъжно“ и продължава с „дежурните“ си обвинения срещу американската съдебна система, която според него го „преследва“ изцяло по политически причини. За последното няма никакви доказателства, а Тръмп вече загуби на първа инстанция дело за сексуално посегателство и делото за фалшифициране на финансови документи.

Източник: AP News