На този гръцки остров автомобилите са забранени

41
Добави коментар
AleksM
AleksM

Звукът от клаксони или шумът от трафика не съществуват на тази остров, благодарение на закон, приет през 60-те години на миналия век.

Откакто първите коли се появиха преди повече от сто години, е почти невъзможно да намерим място в света, без автомобили . Транспортното средство е толкова необходимо, че всяко семейство има поне едно в дома си. Въпреки това има остров в Европа, където автомобилите са забранени, а гражданите му имат само едно транспортно средство за придвижване и това е магарето. Това уникално място е Хидра, островна област, на юг от Атина.

Този остров се намира в Сароническия залив на Гърция, разположен в Егейско море и е близо до полуостров Арголида. Площта му е по-малко от петдесет квадратни километра, а населението му не надвишава 2000 жители. Хидриотите, както се наричат хората от Хидра не пътуват с кола, тъй като освен камиони за боклук, пожарни коли и линейки, на острова не се допускат превозни средства.

Жилищата на острова са построени върху стръмни хълмове и въпреки, че велосипедът е алтернативно и полезно средство за транспорт, на остров, без превозни средства, жителите му избират животните. Повечето от тях яздят магарета, за да се придвижват, но могат да се видят и мулета или конски каруци.

Без коли, но с магарета и коне, това е Хидра

Това се дължи на забраната за моторни превозни средства, въведена през 60-те години. Местните власти решават да развият тази държавна политика като част от усилията да запазят традиционния чар на острова, както и неговите природни забележителности и чист въздух. От друга страна, те също се стремят да запазят спокойствието на атмосферата и да избегнат насищането на масовия туризъм на острова. Това е място, което не се различава много от останалите съседни острови, тъй като поддържа политиката за ниски сгради с бели фасади и глинени покрив. Много типични за острови като Корфу, Миконос или Санторини. През 19-ти век дърветата и водните източници на острова почти изчезват, тъй като Хидра и съседния Спецес участват с флотите си във въстанието срещу османската окупация, което завърши с независимостта и създаването на съвременната гръцка държава.

Островът се намира само на час път, с ферибот, от град Атина, където шумът и суетата, причинени от туристи, е в изобилие. На Хидра обаче цари тишина, морските вълни са единственият причинител на шум. Без коли, автобуси или мотоциклети, спокойствието на този остров е гарантирано. То се нарушава само от тропането на копитата на животните, които се използват за придвижване. Обичай, който има и доста недостатъци и може да създаде много дискомфорт. Студено, горещо или дъждовно, това е единственият начин за придвижване. По същия начин туристи или пътници, носещи куфари, чанти или консумативи, могат да използват само тези методи, за да се придвижат на острова. Магаретата се използват като таксита. През лятото алтернативата на това са таксиметровите лодки, които обикалят около острова и могат да оставят пътници на противоположни точки.

 

Източник: LA RAZON