Есма Реджепова пее на 10 ноември

10
Добави коментар
YLIAN
YLIAN

Български, сръбски, македонски и ромски песни ще звучат на 10 ноември в зала 1 на НДК в благотворителен концерт спектакъл на Есма Реджепова.

С кралицата на ромската музика (Esma.com.mk), която гостува у нас не за първи път, на сцената ще бъдат ансамбъл „Теодосиевски“, Ивайло Димитров и легендата на акордеона Ибро Лолов със своя оркестър.

В програмата ще са включени познати хитове като „Чай шукарие“, „Давай бре, чичо“, „Чекай, животе“, „Ибрахим“, „Защо си ме, майко, родила“.

Билетите са по 15, 20 и 25 лева и се продават в Билетния център на НДК. От цената на всеки ще бъде отделен по 1 лв. за благотворителност.

Събраните средства ще бъдат дарени на дома за медико-социални грижи „Св. Параскева“ в София, който работи с деца, лишени от родителски грижи .

Самата Есма Реджепова също развива благотворителна дейност и е осиновила десетки осиротели деца. 

След музиката втората ми любов е хуманността, споделя тя. Като авторка и изпълнителка на етномузика е призната за един от най-успешните артисти на всички времена в своя жанр.

Във вените й тече мюсюлманска, еврейска и циганска кръв. За първи път като ромска кралица я определя индийската министър-председателка Индира Ганди на фестивал през 1976 г.

За мен музиката е всичко – въздух, хляб, вода,

казва Есма Реджепова. Изнесла е повече от 22 хил. концерта в над 30 държави.

Предишният й гастрол тук беше преди три години, когато имаше запомняща се изява в рамките на „Киномания“, когато бе премиерата на филма „Когато пътят засвири: Приказки за цигански керван“.

В ансамбъл „Теодосиевски“ свирят четирима нейни синове и един внук, закърмени с нейната музика: акордеонист, тромпетист, кларинетист, клавирист и барабанист.

Родена е 8 август 1943 г. в Скопие, днешната столица на Република Македония, а пее от 11-годишна.

Спомня си, че като малка слушала Радио София и музиката на детството й била от България – например песента „Провикнал се Николчо“, изпълнявана от Борис Машалов и Гюргя Пинджурова.

Акордеонистът Ибро Лолов, който е сред близките й приятели у нас, също свири от 11-годишна възраст.

Първото му записано хоро е Филиповското, а през следващите десетилетия изпълнява и други „хитове“ на българската народна музика: Шопско, Кюстендилско, Пазарджишко, Радомирско, Добруджанско, Македонско, Сатовчанско…

Оттогава датира и приятелството му с Есма и покойния й вече съпруг – акордеонистът Стево Теодосиевски.

В голямо интервю пред радио „Сигнал плюс“ (Signal.bg) по повод гастрола й на 10 ноември Есма Реджепова си спомня, че навремето е правила 400 концерта из цяла България.

А на въпроса коя нейна песен би била най-подходяща за поздрав към българите на датата 10 ноември, певицата посочва

„Чакай, животе, че ми се живее“ –

и обяснява: „Тази е най-демократичната песен. Значи да се живее, и на този свят, с всичко хубаво и да няма ядове и грижи.

Много искам да няма граници на Балканите, да няма бариери, да може всеки да ходи и да се връща, защото така два народа могат да живеят задружно и да се почитат.

Ако има граници, хората по-трудно ще могат да си извадят виза, да си гостуват. Това аз понасям много тежко.“

Тя не пести и суперлативи за приятелите си музиканти у нас: „В България има добри музиканти, добри певци имате, страхотни певци.

Познавам много добри изпълнители и певци от България, харесвам и почитам техните гласови възможности, с които могат да интерпретират така песните, както рядко някой може.“

Запитана „Вярвате в Бог. За какво се молите?“, споделя: „Аз съм набожна жена, много набожна. Много вярвам в Господ и онези Десет заповеди истински ги спазвам в моя живот.

Не трябва човек да ходи в църква само да се помоли, а пък след това пак да прави проблеми. Аз съм от жените, които истински приемат в живота си тези Десет заповеди.“