Dell Inspiron 1750 – пълно ревю на новия мултимедиен лаптоп.

22
Добави коментар
tonilina
tonilina

Голям и евтин

Кой казва, че лаптопите с голям дисплей са скъпи? Dell Inspiron 1750 отхвърля това твърдение като предлага ниска цена от 1299лв. Сега нека да разгледаме какво може да предложи Dell Inspiron 1750.

Корпус

Модата на 16:9 форматните екрани продължава, затова не е изненада, че последният модел Inspiron 17-серията също е преминал към този формат и вече предлага 17.3″ дисплей. Това есествено веднага дава отражение и на формата на корпуса, а именно по издължена и по-тясна.

Пантите се захващат директно за задната част на корпуса, така че дисплеят „потъва“ зад лаптопа, когато се отвори.

Въпреки немалките размери от около 28см х 42см, впечатление правят по-скоро тънкият дизайн, заоблените форми и ниското тегло от само 3 кг, които създават усещане за мобилност.

Като изключим капака на Dell Inspiron 1750, той е доста сдържан от към цветове. Във вътрешния дизайн си взаимодействат черни и сребристи, матови и гланцирани повърхности. Ако желаете да сте уникални Dell-ът ще Ви предложи стрхотен ледено син („Ice Blue“) или черешово червен („Cherry Red“) цвят на капака, но за всеки случай моделът се предлага и с обсидианено-черен* („Obsidian Black“) лъскав капак.

*обсидиан е вид по-нечупливо, черно стъкло.

Откъм стабилност новият Inspiron се представя задоволително. Корпусът има добра устойчивост на усукване, но се деформира при точков натиск. Слаби скърцания и шумове също могат да бъдат забелязани.

Комуникации

Нека разгледаме корпуса и да оценим интерфейсните портове.

Dell Inspiron 1750 има 3 USB порта, VGA за външен монитор и LAN (RJ-45) порт за мрежови кабел. Отдясната страна точно преди оптичното устройсто се намира и ExpressCard слота за директен достъп до дънната платка. Факта, че това е евтин лаптоп, си проличава, когато се огледате за eSATA за връзка с външен твърд диск, FireWire за камера или HDMI порт за цифров видео сигнал – такива няма.

Моделът притежава още Dell Wireless 1397 модул за безжичен интернет и bluetooth технология.

Клавиатура и тъчпад

За сметка на ограничените комуникационни портове, Dell използва цялото пространство на разположение за клавиатурата, която си има и NumPad блок с числа. Размерът на бутоните е доста щедър като за лаптоп и клавиатурата не крие никакви изненади в подредбата на клавишите. Слабото място тук е че клабиатурата се огъва доста при натиск, което дори води до неприятен шум при удар по клавишите от цифровия блок.

Очевидна е липсата на полезни/безполезни мултимедийни бутони, но за сметка на това налице са всички допълнителни функции (Wireless LAN, яркост, сила на звука и т.н.) чрез F-клавишна комбинация.

Тъчпада е голям и добре интегриран в цялостния дизайн на лаптопа, има заоблени ъгли и подходяща повърхност за лесно плъзгане на пръстите. И при бутоните и при тъчпада не се забелязват проблеми в реагирането.

Дисплей

Има 2 вида дисплеи за Dell Inspiron 1750 – HD с резолюция 1600×900 пиксела и FullHD с 1920х1080 точки. Засега обаче в България се предлага само модела с по ниската резолюция, която обаче е напълно достатъчна за мултимедиен лаптоп. FullHD резолюцията е по-скоро за професионалисти, нуждаещи се от много работна площ.

Батерия

Батерията на нашия Dell е 6-клетъчна Li-Ion 48Wh. Според производителя в бъдеще ще се появят и модели с 9-клетъчна батерия, но засега такива няма. При теста за максимален живот на лаптопа, батерията издъжа 3ч и 30мин (с минимална яркост на дисплея, включен профил за пестене на енергия и изключен Wireless модул). На максимално натоварване Dell Inspiron 1750 се задържа 1ч и 20 мин (Максимално осветен дисплей, настройки на „High Performance“ и включен Wi-Fi)

Рядко обаче ще попаденте точно в такива условия, затова ще ви дадем и малко информация за продължителността на работа без захранване при симулация на нормална работа.

Ако използвате интернет (включен Wireless), максимално осветление на дисплея, което ще Ви нужно особено ако сте навън в слънчев ден и средни настройки на процесора и видео картата, лаптопа издържа около 3 часа.

В случай, че гледате филм от DVD диск със същите настройки, Dell-ът издържа малко по-малко, а именно 2ч и 30мин, които са достатъчни, за да изгледате докрай филма си.

Гаранция

Трябва да отбележим, че мобилният компютър превъзхожда повечето си конкуренти по традиционно добрата гаранция на Dell, а именнно 3 годишен срок, бърза и адекватна реакция при проблем.

Производителност

Както споменахме в началото, Dell Inspiron 1750 е нискобюджетен лаптоп за офис работа или мултимедия в домашни условия. Процесорът Intel Core 2 Duo T6500 е с две ядра и работна честота 2.1GHz и няма да се затрудни с мултитаскинг (работа с много приложения едновременно) или графичен редактор като Photoshop или CAD програми, като за това подпомага и отделната видео карта ATi Mobility Radeon HD 4330 с 512 MB собствена памет. Графичният адаптер не е от най-мощните, но все пак е доста по бърз и производителен от аналог със споделена памет (вградено видео).

Сравнения

Ще сравним възможностите на процесора, производирелността на видео картата и цената на Dell Inspiron 1750 с подобни лаптопи от същия клас.

1. Dell Inspiron 1750 (тествания модел)

2. Acer Aspire 7736ZG-434G50Mn

3. HP ProBook 4710s

4. Toshiba Satellite L350-22T

Процесор:

Видео карта:

Цена:

Можете за закупите онлайн Dell Inspiron 1750 на www.ardes.bg или в някой от 16-те ни партньора в цялата страна. (виж списък с градовете)

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделенотовреме. Надяваме се да сми Ви били полезни.

Ако статията Ви е харесала, може да галсувате за нея с бутона „свежо“.