Книгата на Мъртвите

16
Добави коментар

14:04
//

0
коментара

//
Katya Vicheva
// Category:

египетска
,
езотерика
,
жреци
,
книга
,
мумия
,
мъртвите

//

“Книга на мъртвите” е общото название на древноегипетски погребални текстове, познати всъщност като Книга на идващите (или отиващи) отвъд реалността и живота на земята. Смятало се е, че животът е своеобразна подготовка към периода на задгробния живот, който също се управлява от боговете.Името „Книга на мъртвите“ е измислено от германския египтолог Карл Ричард Лепсиус, който публикувал секции от текста през 1842 г.

В египетската Книга на мъртвите е въведен специален раздел за дрените амулети. Те са известни на съвременната наука и представляват парченца зелен аспид (кристална слюда), а понякога – фигурки на животни, които са поставяни на гърдите на мъртвеца. Този вид амулети са открити в множество от праисторическите или додинастични погребения в различни райони в Египет. По-късно животинските фигури изчезват напълно малко след края на неолита и са заменени от правоъгълни аспидни пластини, върху които грубо са изрязани фигури на животни и други подобни изображения.

Изписването на религиозни текстове върху гробници, амулети, стрели, саркофази и папируси има за цел подчинението на боговете пред желанията на мъртвия, за да може той ги принуди да изпълнят волята му. Много по-късно, във времената на Новото царство, амулетите вече представляват кратки заклинания, изписани върху малки парченца папирус, навити в цилиндрични тръбички, които си носят окачени на врата. Тези заклинания всъщност са обещания на божество или няколко богове да предпазват този, който ги притежава, както и заплаха към невидимия враг, който го заплашва. Често подобни амулети са изработвани при раждането на дете, за да го дарят с дълъг живот и добро здраве, както и да го предпазят от зли магьосници, демони, уроки и гнева на боговете. Тук ще поместя кратко описание на едни от най-разпространените амулети в Древен Египет и предназначението им.
Египетските астролози били не учени, а преди всичко жреци. Те натрупали огромни знания, но не се старали да открият причината за явленията, вярвайки, че е грешно човек да се меси в тайните предначертания на боговете. Тайните на египетската астрология били скрити в магическата “Книга на мъртвите”. Чрез нея предсказвали на човека чертите на неговия характер, бъдещата му съдба и т.н., а с данните от хороскопа човек се съобразявал до самата си смърт.

И още:

Модерна Египетска Музика ( Етно Хаус и Транс )

Създай сайт безплатно – Безплатен хостинг и домейн

0
коментара за тази публикация

Сподели мнението си за статията