Силви Вартан: След като родих, Джони Холидей се пропи и ме изостави

13
Добави коментар
Zla79
Zla79

Звездата на френската музикална сцена Силви Вартан, която преди дни изнесе грандиозен концерт у нас, се гордее освен с кариерата си и със забележителната си съдба. Гласовитата българка е родена в старопланинското село Искрец през 1944 г. в семейството на българина от арменски произход Жорж Вартан. Баща й – българин от арменски произход, работи като аташе към френското посолство в София, а майка й е унгарка. Всичко в семейството на Силви, която има и по-голям брат – Еди, е наред, докато съветските войски не окупират страната. Родната къща на Силви в Искрец е национализирана, а семейството й е принудено да се премести в столицата. Спомените на Силви от София обаче са доста неприятни. “Спомням си как с майка ми се редяхме в продължение на часове на опашка за парче хляб”, разказва една от най-известните жени във Франция днес. “Комунистите бяха ужасни. Веднъж един от тях

зашлеви шамар на майка ми

защото не ръкопляскала достатъчно силно на някакъв оратор”, връща се назад във времето певицата. Но не това ще е най-мъчителният спомен на Силви от годините в България. Родителите й бързо се ориентират в новата политическа обстановка в България и осъзнават, че най-добре за тях и за децата им ще бъде да се опитат да избягат от страната. Баща й Жорж започва да прави опити да уреди семейството да замине за Франция.

Семейството й пристига в Париж на 24 декември и се настанява в малък хотел.7-годишната Силви остава заслепена от френската столица. “Всичко беше толкова празнично украсено, в сравнение с мрачната София, Париж блестеше така, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи,” разказва певицата.

Щом навършва 16 години, Силви се качва на сцената и започва да гради кариера на певица, а в същото време се снима и в рекламни клипове. Две години по-късно – през 1962 г. тя ще се качи за пръв път на сцената на легендарната зала “Олимпия” в Париж. Тогава Силви е само подгряваща певица, която излиза пред публиката преди Венс Тейлър да изнесе концерт, но това се оказва съдбоносна нощ за младата певица. На концерта е дошъл и брат й Еди заедно с приятеля си – също изгряваща френска звезда – Джони Холидей. Когато зърва Силви, Джони палаво подшушва на ухото на батко й: “Виж каква красавица.

Какво ли не бих правил с нея

Еди обаче запазва хладнокръвие и представя сестра си на Холидей. “Щях да потъна в земята от срам, не можех да погледна Еди в очите”, разказва години по-късно Джони. Той се влюбва на мига в Силви, но тогава тя едва го забелязва. Няколко месеца по-късно двамата отново се срещат, следва първият им съвместен проект, който се оказва истински хит. Силви и Джони продължават да работят заедно. Публиката ги обича, наричат ги “златната двойка” на Франция, двамата обаче твърдят, че са само добри приятели и нищо повече. Една година след срещата им в зала “Олимпия” двамата за пръв път разкриват, че се обичат. “Любовта ни беше луда, бяхме млади и напълно в плен на чувствата си. И до ден – днешен не знам от какво е направен този човек. Връзката ни беше като огън –

горя буйно, но остави след себе си само пепел

разказва днес Силви.

Джони Холидей и Силви Вартан се вричат във вечна вярност чак на 12 април 1965 г. Преди това “лошото момче на Франция”, както наричат Джони, трябва да отбие военната си служба. Сватбата на “златната двойка” предизвиква масова истерия из цяла Франция. Повече от 2 000 души се стичат на церемонията, снимката на просълзената младоженка се появява на кориците на всички списания и вестници във Франция. Злите езици не пропускат да изтъкнат, че венчавката е само рекламен трик. Младоженците обаче са лудо влюбени и опровергават всички слухове, като заминават на романтичен меден месец на Карибите. Следват съвместни турнета, които жънат успехи из цял свят. Силви и Джони се превръщат в най-големите звезди на Франция. По това време Силви забременява и на 14 август 1966 г. на бял свят се появява Дейвид. Джони е на върха на щастието с красивата си жена и новородения си син. Той шумно празнува с приятели, докато Силви се грижи сама за Дейвид. Когато бебето е едва на няколко месеца, таткото изглежда вече отегчен от него. Вместо да сменя пелени, Джони предпочита да излиза с приятели, да пие и да се забавлява със съмнителен антураж. Силви обаче стоически понася всичко и продължава да се грижи за сина им. Няколко месеца по-късно обаче

гуляите на Холидей й идват в повече

Докато се забавлява с антуража си в парижко кабаре, Джони научава вестта, че Силви е подала молба за развод. Това съсипва музикантът. Джони се срива психически, прибира се в празния апартамент, заключва се в банята и се нагълтва с приспивателни в опит да се самоубие. Щом научава, Силви веднага изтичва в болницата при Джони и му обещава, че няма да го напусне. Връзката им обаче е обречена. През следващите няколко години те се събират и разделят десетки пъти. “Направих всичко възможно да запазя семейството ни. Исках Дейвид да расте до баща си. От любовта ни с Джони обаче не беше останало нищо”, разказва Силви.

В този тежък емоционален момент Силви изживява най-големия си ужас. Тя и Джони бързат за участие в Безансон. Датата е 21 февруари 1970 г., студено е, пътят е заледен. Джони шофира автомобила и натиска газта до дупка, за да не закъснеят за концерта. Въпреки че Силви се страхува от скоростта, Холидей не намалява. Внезапно губи контрол над автомобила, той изхвърча от пътя и се блъска в дърво. Щом се свестява, Холидей се оглежда и вижда до себе си окървавената си съпруга. Силви изглежда толкова зле, че

Джони я мисли за мъртва

Самият той се отървава само с няколко драскотини, но съпругата му е обезобразена. Лицето й е накълцано от дълбоки рани. “Това беше най-ужасното ми преживяване. Събудих се в болницата, погледнах се в огледалото и не можах да се позная – бях обезобразена”, с ужас си спомня Силви. След като прекарва два месеца в болница в Париж, Силви е в достатъчно добро състояние, за да може да издържи пътуване до САЩ. Там я поемат най-добрите пластични хирурзи по това време, които в продължение на месеци се борят, за да спасят лицето й. В крайна сметка, две години по-късно възстановилата се вече певица се връща във Франция, за да се сблъска с друг ужас – смъртта на баща си.

Във времето, в което има най-голяма нужда от подкрепа, Силви не я среща в лицето на Джони Холидей. След като в продължение на години се разделят и събират, през ноември 1980 г.

“златната двойка” на Франция се развежда

Силви продължава да гради солова кариера. Тя вече е популярна в цял свят, канят я да изнася концерти на всички континенти. Една година след развода с Джони Холидей Силви среща любовта отново. През 1981 г. тя е поканена да журира на конкурс в Япония, а колега в оценяването й е американският продуцент от италиански произход Тони Скоти. “Любовта е като цигара, щом изгори, можеш да запалиш нова”, казва днес Силви. Певицата и Скоти и до днес живеят щастливи заедно. Той я придружава навсякъде и се грижи за кариерата й, тя намира у него упора и най-вече спокойствие. От 1997 г. двамата се грижат за българчето Дарина, което осиновяват от родината на Силви.

Блиц
Силви: Дарина не знае български

– Силви, разкажете ни повече за дъщеря ви Дарина. Какво прави тя в момента?
– Дъщеря ми е на училище. Но знае, че в момента съм в България. Искаше й се да ни придружи тук, но разбира, че не може да е постоянно с мен, тъй като си има свои задължения.

– На какъв език говорите с нея? Тя знае ли български?
– Не, за съжаление Дарина не говори български. Тя общува с мен на английски – езика на баща си и на френски. Но може да пее на български. Аз не смея да й говоря на български, защото самата аз правя много грешки. Не искам да я уча на нещо погрешно. Все пак нивото на българския ми език е на 7-годишно дете. Тогава напуснах България и оттогава не съм говорила български. Знаете, че децата не обичат да бъдат различни, затова когато пристигнахме във Франция, направих всичко възможно да науча и проговоря езика максимално бързо.

– По време на посещението ви у нас се срещнахте с премиера Бойко Борисов. Какво мислите за него?
– Видя ми се общителен и много решителен мъж.

– Защо между двата ви концерта в България мина толкова време. Не можахте ли да се върнете по-рано у нас, за да зарадвате родните си почитатели?
– Когато пееш, времето минава много бързо. Случиха ми се много неща. Дарина се появи. Но с голямо удоволствие се връщам в България. За мен това е много вълнуващо.

– Какви са плановете ви за Коледа. Ще съберете ли цялото си семейство.
– Коледа е любимият ми празник. Ще се съберем заедно, да, задължително. На Коледа винаги готвя сарми и баница за семейството. Разбира се, има и много подаръци. Жалко само, че Дарина вече не вярва в дядо Коледа.

– Каква свекърва сте?
– Не обичам тази дума – свекърва. Аз съм си аз, старая се да се държа с всички добре.

– През 60-те години, когато станахте суперзвезда във Франция, следяхте ли какво се случва в родината ви, знаехте ли нещо за България?
– 60-те години бяха лудо време. Тогава наистина не знаех какво се случва с мен. Понякога направо не знаех къде се намирам. Бях влюбена и луда. Животът ми беше истински водовъртеж. Сега се чувствам много повече българка от тогава.

– Чували ли сте за българската певица Лили Иванова, която наричат Прима на българската естрада?
– Да, чувала съм, че има такава певица, но не съм запозната.

– А знаете ли кой е Милчо Левиев?
– Не.