Блогът на Су :: Летяща риба!!!

10
Добави коментар
sukub4e
sukub4e

*
*
*

Рибите не могат да летят? Където и да са ви го казали са ви излъгали или пък не?

Запознайте се със скатовете Мобула. Този вид скатове са далечни братовчеди на огромните манти и се срещат главно в субтропични води. Главно можете да срещнете тези създания в калифорнийския залив.

Странното на тези скатове, е че другото им наименование е дяволските скатове. Може би защото пресичат природните си ограничения по един много красив и в същото време доста нетрадиционен начин.

Всъщност тяхното летене не е летене в истинския смисъл на думата, защото те се издигат много рядко на повече от два метра над водата и то за изключително кратко време. Но пък на малкото снимки, на които ги има изглеждат до известна степен по – грациозни във въздуха и от птици.

На големина не са много големи, стигат размери не повече от 60-70 сантиметра от крило до крило, за разлика от огромните им братовчеди – Мантите, които в някои случай достигат до 6-7 метра от край до край и тежат почти половин тон.

Въпреки, че съжителстват със сравнително много хора тези скатове не са напълно изучени и до днес и дори все още не е ясно защо скачат над водата.

Двата варианта обсъждани от учените са, че те “летят” за да се освободят от паразити, а другата теория, е че така ловуват.

Едно от много интересните неща за тези риби, е че и те като китовете (които не са риби в буквалния смисъл) се хранят с планктон.

Всъщност гледайки снимките, а и клипчето което е на края на статията започвам да разбирам защо хората са ги нарекли дяволи.

Може би защото по един или друг начин тези невероятни създания преминават природните закони. Така че следващия път когато чуете някой да ви каже, че няма как да се научи рибата да лети, ще знаете че всъщност технически погледнато не е точно така.