Кулинарно — в кухнята с Йоана

14
Добави коментар
kulinarno
kulinarno

Все повече си мисля за това какво ни се предлага на пазара, в магазина, на лавката, в ресторанта. Има ли начин да се храним здравословно? Трябва ли да отидем на село и сами да отглеждаме зеленчуците и плодовете, които ядем? Храната, която обикновено приемаме, по наше желание ли е или наложен вкус? Вероятно отговорите на тези въпроси се крият в самите нас. Като започнем от възпитанието, начина на мислене, социалната среда, в която живеем… Заложници ли сме на комерсиалното общество?

Къде е свободата?

Извън къщи могат да ми предлагат какви ле не неща, на които сляпо да вярвам, че са здравословни, вкусни и неповторими. Но в къщи, където мога да помириша всеки един плод преди да го разрежа, отмервам солта и подправките по мой вкус, няма начин да остана излъгана. Защото аз решавам как и колко. Защото никой не ми налага някаква преходна мода в необятното кулинарно ревю. Аз съм свободна.

Свободна да приготвям храната по мой вкус, свободна да експериментирам, свободна да избирам. И ние всички, трябва да се научим на тази свобода.

Моят избор

В края на есента все още виждам пъстри цветове. Сякаш някой е дошъл и е ожарил листата на дърветата. После си е тръгнал, а заедно с него и листата. Остава ми още малко време, в което усмихната ще поглеждам шарения килим под краката си, преди да започна да поправям път през снежни преспи. Но тогава пак ще намеря за какво да се усмихвам.

Есенните плодове. Те изгарят с цветовете си. Те са също толкова пъстри, но и сочни. Те са моето богатство. Ненаситна съм за цветови и вкусови усещания. Такива, каквито аз ги разбирам. Те ми носят радост, когато съм тъжна, топлина, когато ми е студено. А когато сама съм приготвила цветна картина в чинията си, тогава съм спокойна.

Моят избор за късната есен е в червено. Страстно и огнено. За потушаване на пожара – охлаждащ и ароматен лайм. Сладко, люто и кисело се смесват в топла супа от червени чушки и лайм.

Супа от червени чушки и лайм

Рецептата е от книгата Best-еver Chicken

В рецептата от книгата се използва пилешки бульон. Пред вид коледните пости, замених пилешкия бульон със зеленчуков, но може и просто да се добави вода.

Продукти:

4 червени чушки
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица зехтин
1 малка люта чушка
50 мл доматено пюре
800 мл зеленчуков бульон или вода
кората и сокът от 1 лайм
сол и черен пипер

Лукът и чесъна и лютата чушка се нарязват на ситно. Чушките се почистват от семената и се нарязват на парчета.

Зехтина се загрява в тенджера. Добавят се лукът и чушките и се сотират за 5 минути като се разбъркват периодично.

Към тях се добавят чесъна, лютата чушка, доматеното пюре и половината от бульона. Тенджерата се покрива с капак. Зеленчуците се варят 10 минути. Охлаждат се леко и се пюрират в кухненски робот. Пюрето се връща в тенджерата, добавя се останалата половина бульон, сокът и кората от лайма. Супата се посолява със сол и черен пипер. Оставя се да заври отново.

Сервира се топла с настъргана кора от лайм или крутони.