ЗДРАВЕ НЮЗ: Десет вредни навика, които могат да ни разболеят..

9
Добави коментар
ivanicov
ivanicov

Отрицателните емоции убиват

Всички смятаме, че достатъчно добре знаем основните правила за профилактика и лечение на грипа, но все се оказваме изненадани от епидемията. Понякога опасностите от сериозното заболяване и редовните настинки се крият в някои много прости неща. Какво трябва да правим, за да успеем да се предпазим от грипната вълна. Любителите на самолечението обикновено спрягат употребата на антибиотици, като някаква вълшебна мантра. Много е важно да се запомни една истина – антибиотиците не помагат срещу вируси, а само срещу бактерии. Определени а медикаментите, които помагат срещу вируси и те задължително се предписват от специалист.

• „Бягане“ по поликлиники

Да се ходи на лекар при най-малкия проблем е излишно, защото ни най-малко не представлява добра превенция. Точно обратното. Ако при първото неразположение отидете пред лекарския кабинет, ще застанете редом с дузина болни от грип. Вероятността да се върнете вкъщи, заразени с вирус, е изключително огромна. Те не са за предпочитане в периода на простудни и дихателни заболявания. В това число влизат дори жестовете на възпитание, като ръкуване и целувки по бузите. В случай, че болен от грип ви подадена ръка, с която малко- е запушил устата си при кихане, последствията са повече от ясни.

• Добра хигиена

Много е важно редовното миене на ръцете. Американските учени са категорични, че трябва да го правите поне десет пъти на ден. Особено, след като пипате телефони, пари, движите се в град- ския транспорт и се докосвате до какво ли не.

• По-малко стрес и вълнения

Те просто са едни напълно излишни емоции. Според изследване на американските учени паниката е изключително вредна. Тя отслабва имунната защита и прави организма податлив на вируси и инфекции. Ако започнете да усещате, че нервите ви се късат, просто оставете всичко. Изпийте един успокоителен чай с капки мента и валериана и в никакъв случай не се лишавайте от почивка и сън.

• „Гризенето“ на ноктите

Вълненито и стерсът често са съпроводени от други последици, като например, гризенето на ноктите. Това не е само естетически проблем, но и вреден за здравето ви. Под ноктите се събират милиони бактерии.

• Пушенето

Мислите си, че цигарата е един добър начин да се отърсите от стреса. Истината е в напълно обратна посока, пушенето усилва действието на нервната система и отслабва защитните сили на организма. Пушачите са два пъти повече застрашени от развитие на усложнение в белите дробове, след прекаран грип, отколкото непушачите.

• Алкохолът

Не убивайте страховете, мъката си и проблемите си с чашката. Неотдавнашно британско изследване сочи, че прекомерната употреба на алкохол понижава рязко имунитета. Спиртните напитки са известни със способността да „изсушават“ организма. Вследствие на обезводняването слизестата носоглътка не може нормално да се увлажнява и изгубва естествената си защита срещу вируси и бактерии.

• Потенето в спортната зала

Правилно е всичко, което е с мярка. Тази максима е важна и по отношение на физическите упражнения, фитнес клубовете са истински развъдник на зарази. От друга страна, потенето след много физически упражнения е изключително опасно, ако не вземете предпазни мерки.

• Доверието в рекламите

В последно време аптеките са пълни с всякакви видове антибактериални гелове, на чиито етикети пише „убива вирусите на грип“. Няма обаче никакво реално доказателство, че препаратът го прави. Затова, препоръчителни са старомодните средства, миене на ръцете и профилактиката. lekar.bg