Това ли са сараите на Доган? 3 13398

7
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

Юни 2008 г. Ахмед Доган разпалва барбекюто в боянските сараи пред репортери на “Труд”. Снимка Мария Нинова

Повторна проверка за пет имота, които се свързват с името на Ахмед Доган, поиска в сряда лидерът на ДСБ Иван Костов.

Става дума за т. нар. Сарай на ДПС в Бояна, спа хотел “Орфей” в Девин, хотел “Каса домини” в Рибарица, почивна станция в парк “Росенец” край Бургас и детския дворец в с. Дръндар, където е израснал Доган. Тези имоти бяха обект на проверка от комисията “Антимафия” в предишния парламент, но до някакво конкретно решение така и не се стигна. От Националната агенция по приходите неведнъж уверяваха, че проверяват имотите, но данъчните и до днес не са съобщили какъв е резултатът.

Само за един от имотите има явни доказателства, че Ахмед Доган е бил негов собственик – двореца в Дръндар. В декларацията си пред Сметната палата от 2008 г. за имущество, придобито през 2007 г., лидерът на ДПС е декларирал покупка на 13,7 дка дворно място с училище за 18 360 лв. В декларацията си от 2009 г. обаче е обявил, че е дарил същото дворно място с масивна сграда върху него.

Според Костов този имот бил купен от Доган още през 2002 г., но е деклариран с петилетка закъснение.

Бранят пред съда барбекюто в Бояна

Вполите на Витоша има един имот, добил известност като Сарая на Доган. Намира се в столичния кв. Бояна, във вилна зона “Беловодски път”. Сараят е регистриран като четиризвезден хотел и в него живее лидерът на ДПС.

Още като кмет на София премиерът Бойко Борисов се закани, че ще срине масивната ограда, барбекюто и караулката в сарая, тъй като са построени незаконно. Скоро след като Генерала стана премиер, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповеди за премахването на тези обекти. В момента те се обжалват в съда от фирмата, която е собственик на имота – “Делта епсилон” АД.

Около незаконните обекти възникнаха съмнения и за документна измама. От фирмата собственик са предоставили пред ДНСК чертеж, озаглавен “Ситуационна скица”, с който от столичния район “Витоша” се разрешават изменения в първоначалния план на строежа и вдигане на спорните обекти. В архива на общината обаче не е намерен оригиналът на този документ, твърди шефът на ДНСК Иван Симидчиев.

Сараят първоначално бе собственост на “Акома” ЕООД. След това тя го дарява на Асоциация на общините “Толерантност”. Според проверката на комисията “Антимафия” в предишния парламент първоначалният собственик дължал огромна сума данъци към хазната. Сега Иван Костов е категоричен, че дарението трябва да се обяви за нищожно, а бирниците да си потърсят дължимите налози.

Преди малко повече от година репортерски екип на “Труд” пренощува в комплекса като редови гост на хотела. Още на входа той се сблъска със самия Доган, яхнал високопроходим мотор АТВ. По-късно вечерта лидерът на ДПС заяви следното пред екипа: “Знаете ли по слухове колко имоти имам? Само да отида в едно кафене, да се огледам и вече се говори, че съм собственикът.”

Китна вила в крайморски парк

Красива желязна ограда и кипариси опасват бяла сграда с басейн и голяма зелена градина на самия бряг на морето в парк “Росенец”. Пазачи денонощно охраняват имота, пред който има табела “Почивна станция парк Росенец”. Вилата не е на Ахмед Доган, а на “Минстрой”, троснато обясняват охранителите. Но още от разклона към парка по пътя Бургас – Созопол щом попиташ за почивната база на Ахмед Доган, всеки те упътва към нея.

Сараят в “Росенец” всъщност е собственост на софийската фирма “Персонал инженеринг” ЕООД, сочат документите за имота. Фирмата е на бившия вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов и е част от структурите на “Минстрой холдинг”.

Имотът бил купен за 84 000 лева, но после за ремонт били похарчени 3 млн. лв. “Персонал инженеринг” го купува от фирма на “Мултигруп” – бургаския завод “Елкабел”. Още през 1990 г., преди “Елкабел” да бъде приватизиран, общината в Бургас преотстъпва правото на собственост върху терена на предприятието. На него има 2 бетонни и 2 дървени бунгала, рибарска хижа, санитарен възел и хижа “Росенец”.

При ексминистър Емел Етем Министерството на извънредните ситуации отпусна пари от фонда за бедствия за укрепване на брега на парк “Росенец”, който е свлачищна зона.

Арка напомня за лидера на ДПС в Девин

В Девин също си имат “сарай на Доган” – петзвездния спа хотел “Орфей”. Причината – лидерът на ДПС преряза лентата на хотела по време на предизборна кампания през април 2005 г. Тогава Доган влезе в ролята на гид за журналистите и подробно разказа за екстрите на хотела. Той дори се похвали, че сам е измислил арката над външния басейн, висока 17 метра.

Лидерът на ДПС подчертаваше, че благодарение на него в Девин са привлечени огромни инвестиции, визирайки строителството на хидровъзел “Цанков камък” и балнеосанаториума. През годините в хотела отсядаха много видни представители от тройната коалиция. Според местни жители в началото Доган гостувал в хотела почти всяка седмица, като винаги го настанявали в един и същ апартамент. След това посещенията му внезапно секнали.

Комплексът е с обща разгърната застроена площ от 23 000 кв. м. В него има 475 легла, 1400 кв. м открит басейн, 2 закрити басейна, солариум, сауни, вани, египетска и турска баня, 3 ресторанта и 16 специализирани кабинета за процедури и лечение. Басейните са с минерална вода, която лекува опорно-двигателния апарат, нервната и половата система. От откриването си комплексът работи с НОИ.

Според фирмения регистър АПИС комплексът е собственост на бившия вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов. Чрез компанията “Еконейчър груп” той притежава 82,67%. Останалите 17,33% са на община Девин.

В соцгодините комплексът бе балнеосанаториум. В края на 90-те години на миналия век държавата го прехвърля на община Девин. През 2003 г. общината сключва договор за концесия с “Еконейчър груп” ООД. Във фирмата по това време като съдружници фигурират Нихат Кабил и Валери Цветанов, които впоследствие оглавяват агроминистерството. Договорът се прекратява по взаимно съгласие с решение на общинския съвет от 12 юни 2006 г. Заради направени подобрения от “Еконейчър груп” ООД в размер на 25 428 795 лв. общината прехвърля на фирмата 82,67% идеални части от имота. На 2 октомври 2006 г. е взето решение общината да участва в новоучреденото “Орфей хотел” АД с “Еконейчър груп” ООД. Тя внася като апорт активи за 5 170 441 лв. в новото дружество.

Нямаме проблеми с плащане на данък сгради и такса смет от комплекса. Т.г. има известно забавяне заради кризата, но всичко е наред, каза вчера кметът на Девин Здравко Василев.

Дворецът в Дръндар стои неизползван

През май 2008 г. Ахмед Доган е прехвърлил чрез пълномощник на управляваната от него фондация “Хермес” 13,7 дка терен и сграда във варненското с. Дръндар. Става дума за уникален детски дворец, предназначен за отглеждане на хлапета от 3 до 6 г.

Разрешението за строеж е издадено през 2005 г. В момента сградата не се използва, тъй като не е въведена в експлоатация, поясни кметът на община Суворово Павлин Параскевов.

Имотът е закупен от Доган за 18 360 лв. Върху терена е било разположено училището на Дръндар, в което е учил самият Доган.

“Имотът е деклариран в отдел “Местни данъци и такси” като имот със старата постройка. Новата постройка не е декларирана, защото не е въведена в експлоатация. За новия строеж, след като няма декларация, няма как Ахмед Доган да плаща данъци. Плаща се за това, което е декларирано – това, на което е собственик с нотариалния си акт. Фондацията няма нотариален акт за новата постройка”, коментира Павлин Параскевов.

Палатът е в края на селото, срещу къщата, в която живее майката на лидера на ДПС.

Огромната сграда привлича погледите отдалече. Кулите й напомнят за дворците от приказките – покрив, покрит със сини керемиди, медни петлета по върховете, кокетни комини, малки тераси, надничащи от гънките на фасадата, френски прозорци по трите етажа.

Дворецът е построен върху 500 кв. м. Според идейния проект в него ще има зеленчукови и овощни градини. В двора са конюшните за понитата. Пълната автономност на комплекса е осигурена от собствен водоизточник и пречиствателна станция. Сградата ще се отоплява на газ.

“Божественият дом” на тезгяха

“Божественият дом” в Рибарица се продава. Хотел “Каса домини”, за който се твърди, че бил собственост на Ахмед Доган или на бившия заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков, си търси купувач. Преди половин година исканата сума бе 6 млн. евро, но подлежеше на коментар. Тогава стана ясно, че при конкретен интерес цената може да слезе до 2 млн. евро – около 400 евро на квадрат.

Четириетажният хотел се простира на 5018 кв. м разгъната застроена площ. Състои се от 40 луксозно обзаведени двойни стаи и апартаменти. Екстрите включват ресторант, нощен бар със 70 места, външен басейн. Има фитнес и спа център с 8 вида процедури, парна баня и сауна, конферентна зала за 50 души.

Земята, върху която е построен “Каса домини” в Рибарица, е купена 6-7 пъти по-евтино от пазарната цена. Според службата по вписванията в Тетевен имотът е 2847 кв. м. На 11 март 2004 г. той е продаден от Илвие Имамова и Сафидин Имамов на Стела Стоянова, едноличен собственик на “КАИН ИХ” ЕООД. Стойността на сделката е 20 000 лв., а данъчната оценка 4777,70 лв. Стоянова е управител на “Роял Билдингс”, която се води собственик на “Каса домини”.

Илвие Имамова е работила като фризьорка в малък салон в София. Брат й Арбен Хавальов, който е изпълнителен директор на хотела, е бивш строителен работник в Гърция. В момента срещу него има дело за източване на ДДС. Той самият отрича да се познава с Ахмед Доган.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти