Безсмъртието чука на вратата

19
Добави коментар
modeya
modeya

Хората са мечтаели да станат безсмъртни от самото сътворяване на света. Сега науката е достигнала такива висини, че този ефект може да бъде постигнат теоретично, както бе предложено от 61-годишния учен от Съединените щати Рей Курцвейл. Той и по-рано е успявал успешно да предсказва появата на нови технологии. Днес ученият е убеден, че компютърните технологии съвместно с генната наука са съвсем близо до победата над смъртта.

Курцвейл смята, че в рамките на 20 години, ако днешният темп на развитие на нанотехнологиите се запази, лекарите ще могат да заменят почти всички “излезли от употреба” човешки органи. “Моите твърдения може да ви изглеждат прекалено оптимистични – казва ученият. – Но и сега съвременната наука разполага с невронните импланти. След 20 години науката ще борави със средство за препрограмиране на човешкия организъм и ще стартира процесът на стареене в обратната посока. А нанотехнологиите ще ни позволят да живеем вечно”.

Ученият смята, че наноботите ще заменят кръвните клетки и ще може да изпълняват работата си в хиляди пъти по-ефикасно. След 25 години спортистите ще могат да пробягат олимпийския спринт за 15 минути, и то на един дъх, а водолазите ще прекарват под вода до четири часа без кислородни резервоари. “Нанотехнологиите значително ще разширят способностите на нашия мозък, ние ще можем да напишем цели книги за една минута – казва Курцвейл. – И ако искаме да преминем в режим на виртуална реалност, то наноботите ще задействат сигналите към мозъка и ще ни пренесат до мястото, където искаме да отидем. Огромна популярност ще получи виртуалният секс.

А във всекидневието ни непрекъснато ще срещаме холограми, които ще ни обясняват какво се случва. Очаква ни бъдеще, в което човешката раса ще се превърне в киборг.”