Пожар във ВХТИ Бургас, седем са пострадали

18
Добави коментар
amahondra
amahondra

Пожар във ВХТИ Бургас пламна при заваряване на входна врата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Експлозията е станала в 11:12 часа в неорганичен корпус на ВХТИ Бургас.

Осем души са евакуирани. От тях един е откаран в болница. Състоянието му не е сериозно.

По данни на Националния медицински координационен център пострадали са седем души, които са с интоксикация от изгорелите газове. Те са преподаватели и студенти. Натровените са: мъже на 61 г., 33 г., 57 г., трима 24-годишни мъже, 57-годишна жена и 30-годишна жена с нервна криза. Всички са в Спешното в МБАЛ Бургас.

Един студент е приет с обгазяване в болницата след инцидента. Той е в Шокова зала. Други трима са в болницата за преглед, но не са в тежко състояние.

От пресцентъра на полицията заявиха, че не е имало взрив, а огънят е овладян на място. Два противопожарни автомобила с осем огнеборци са гасили пожара в сградата на ВХТИ. Огънят е потушен за 16 минути от бургаските огнеборци.

Пожарът е възникнал вследствие на строително-ремонтни дейности – вероятно от искри на флекс при рязане на входна метална врата. „Опожарени са първият етаж и фоайето на университета“, каза зам.-ректорът по учебната дейност във вуза Петранка Пипева.

На мястото на инцидента в бургаския университет „Проф. д-р „Асен Златаров“ е бил изпратен и екип на „Гражданска защита“. „Всичко е нормално и спокойно към този момент“, заяви инж. Йордан Лозев, директор на „Гражданска защита“. „На място констатирахме, че няма обгазяване“.

По-късно всички пострадали при инцидента във ВХТИ Бургас са пуснати по домовете си, съобщи д-р Бойко Миразчийзки, зам.-директор на МБАЛ- Бургас. Той допълни, че в Шокова зала са приети общо осем пациенти. „Те веднага са били обработени, прегледани са от реаниматор. Всички са в стабилно състояние, без заплаха за живота им. Оказа се, че при тях е повече страхът, отколкото обгазяването. От тях двама – трима бяха с по-сериозно обгазяване. Те са били на по-голяма експозиция, но тъй като са химици и поради спецификата на работата им са успели да си създадат предпазни средства. Намокрили са чаршафи, направили са си маски, така че няма нищо сериозно и при тях. Всички са обработени и изследвани“, каза д-р Миразчийзки.

На обгазените е предложено да останат за 24-часово наблюдение в болницата, но те са отказали и вече са по домовете си.

Стойността на нанесените от пожара щети (опушени стени и тавани) се установяват от Второ Районно управление на МВР-Бургас.

Ръководството на ВХТИ утре ще се събере, за да обсъди какво ще прави с учебния процес.

Един от програмистите в лабораторията е бил затворен на втория етаж по време на пожара и е излязъл през решетките на прозореца. Това разказа за радио „Фокус“ – Бургас Станислав Темелков.

„Работих на втория етаж сам. По едно време чух, че се включи алармата, чуха се викове и отворих вратата. Имаше черен дим, нищо не се виждаше. През това време колегите, които бяха отвън и виждаха какво става, ми звъннаха и ми казаха, че гори и да не излизам навън и да не отварям прозорци. След това пак ми се обадиха и ми казаха да се опитам да изляза през прозорците, помогнаха ми да сляза през решетката“, припомни си инцидента той.

„Нямахме контакт един с друг, за да се получи суматоха“, категоричен е Темелков.

„Бяхме във връзка с другия човек, които беше затворен в стаята на първия етаж. Колегите се притесняваха, защото беше започнало да влиза много дим, а там е с решетки и никой не идвал да отваря, но е излязъл през вътрешния вход“, разказа още той.

По неговите думи затвореният на първия етаж мъж, който е бил изваден последно е бил заведен в бургаската болница за изследвания.

„Видях го, добре изглеждаше човека. Пазачът, който е помагал в гасеното, също е отведен в болницата“, каза още Темелков.

„Нашата лаборатория сме 10-15 човека, отделно е имало и някакви учебни занимания. Винаги в събота има хора тук“, разказа той.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти