Офис в къщи: какво е важно да знаем

8
Добави коментар
mirap13
mirap13

24 Ноември, 2009 г. – 00:02, Коментари – 0

В домовете ни има точно определени помещения за ежедневните дейности, но често липсата на място означава, че за дейности като четенето и ученето не е отредено специално пространство. За всички ученици и студенти е препоръчително да имат отделено място за учене, тъй като това ще подобри тяхната концентрация, подреденост и дисциплина.

Но не само студентите се нуждаят от кабинет, хората, чийто професии изискват те да работят и в къщи също имат нужда от домашен офис. Ако в жилището не е възможно да се разположи самостоятелен кабинет, тогава може да се намери подходящо място в дневната, спалнята или друга стая, с която разполагаме. Някои хора дори превръщат в кабинет пространството под стълбите например.
Книгите са крайно необходими вещи във всеки кабинет, но малко хора могат да си позволят лукса да отредят цяло помещение единствено за тях. Затова библиотеката трябва да бъде поставена в кабинета, или ако това не е възможно – в някой ъгъл на място в жилището, разположено в непосредствена близост. Не е нужно да слагаме всички книги на едно и също място, след като можем да ги разпределим между кухнята, дневната и спалнята. Книгите, без значение за какво ще ги използваме очовечават помещението и го правят по-гостоприемно. Трябва да се уверим, че библиотеката ни ще бъде добре подредена: едно от решенията е да класифицираме книгите според автора или тематиката, по този начин можем по-лесно да ги намираме. Очевидно идеята да ги подреждаме по големина и цвят не е добра.

Библиотеките обаче не съществуват единствено, за да побират книгите, те съдържат още аудио-визуална техника и декоративни предмети, като по този начин създават важен визуален ефект. Идеалното решение е тихо и комфортно помещение, което ще ни привлича да поседнем и да почетем. Библиотеките са добър начин да се възползваме от ненужните пространства в дома. Те могат да бъдат използвани дори за отделяне на различните зони като антре и всекидневна. Книгите могат да покриват стените на коридора, като по този начин го насищат с функционалност. Какъвто и модел да изберете за библиотеката, важно е да се спрете на високото качество, първо защото те трябва да бъдат достатъчно устойчиви, за да издържат голямата тежест и второ, за да се запазят здрави за по-дълго време.

Самостоятелната работна зона изисква не само шкафове за книги, но и други задължителни мебели, които трябва да отговарят на определени условия.

Въпреки, че всякакви стари мебели могат да бъдат рециклирани за употреба в кабинета, препоръчително е работния стол да бъде предназначен специално за тази цел. Той трябва да е удобен, ергономичен и да ни предпазва от болки в гърба, причинени от заставане в неподходящи пози. Ако има колелца, ще ви позволи по-голяма мобилност. Креслата също са крайно необходими в кабинета, защото те ви предлагат отпускането, от което се нуждаете, за да се потопите в четене на хубава книга например.

В най-добрият случай работната маса трябва да бъде възможно най-голяма, за да ви помогне да бъдете продуктивни и концентрирани. Важно е тя да има чекмеджета за съхранение на различни спомагателни материали. Отличен материал за изработването на този мебел е масивната дървесина.

Нещо повече, в офиса може да поместите и други функционални елементи, в зависимост интересите и хобито на членовете на семейството. Например едно пиано, което освен очевидната музикална функция, придава уют на помещението. Някои хора дори решават да сложат бар в офиса си. Елементът обаче, който става все по-често използван разбира се е компютърът, отдавна заменил пишещата машина.

Всеки, който иска уютен офис мечтае за слънчева светлина и камина, които да внесат топлина в пространството. Без значение дали имате слънчева светлина или не, винаги е важно да осигурите подходящо осветление. Някои работни маси имат вградени лампи, но ако тази, която сте избрали няма, трябва да монтирате настолна лампа, в съответствие с дизайна на помещението. Този силно съсредоточаващ светлината източник трябва да бъде допълнен с лунички или лампи на тавана, които да създават дифузно, но ефективно осветление.