Лекуват жена за безплодие, умира на операционната

19
Добави коментар
Taneto
Taneto

АГ кабинет в пловдивската болница „Селена“
СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

„Искахме бебе, а получихме гроб“, плачат близки на 37-годишната Станка Калайджиева от Пловдив. Жената починала в петък в частната специализирана АГ болница „Селена“.

От 4 г. Станка лекувала стерилитет. При прегледите се установило, че има миомни възли. Било й обяснено, че първо трябва да бъдат отстранени, за да се започне подготовката за ин витро. Лекуващият д-р Здравко Минев преценил, че е най-добре да стане безкръвно по време на хистероскопия. „В края на операцията сърцето на пациентката внезапно спря, рухна и кръвното налягане“, обясни д-р Георги Георгиев, анестезилог и директор на болницата. Екипът веднага започнал реанимация, но жената не се повлияла нито от поставените медикаменти, нито от сърдечния масаж.

Битката за живота на Станка продължила 20 минути. Едва когато д-р Георгиев инжектирал адреналин директно в сърцето, то започнало отново да бие. Жената дишала и имала нормални рефлекси.

„Чрез Спешна помощ извикахме националния консултант по реанимация доц. Султанка Попова, който прецени, че трябва да я преведем КАРИТ в болница „Св. Георги“. Там сърцето е спряло за втори път и колегите не са успели да я върнат“, каза д-р Георгиев. Според него преди интервенцията в „Селена“ са направени всички необходими изследвания и нямало противопоказания за манипулацията.

Лично проведох консултацията и не констатирах сърдечни заболявания, каза анестезиологът. Той е категоричен, че по време на операцията непрекъснато е следил на мониторите жизнените показатели.

На практика Станка не е постъпвала в КАРИТ, при нас е преведена в клинична смърт, твърди завеждащият доц. Чавдар Стефанов. В „Св. Георги“ в продължение на 20 минути неуспешно правили сърдечен масаж и изкуствено дишане, но жената починала. Затова направо е откарана в Съдебна медицина. До 10 дни ще е ясно дали жената е имала скрито сърдечно заболяване, обясни завеждащият доц. Иван Дойчинов.

Ще съдим болницата, решени са близките. Те подозират лекарска грешка.

Разбирам близките, аз също съм притеснен и оттогава не мога да спя, каза шефът на „Селена“. Целият екип бил потресен – такива инциденти били много редки в света – 1-2 на 1000 интервенции. Просто жената е имала малшанс, каза гинекологът д-р Здравко Минев.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти