Растения за Жив плет – Част I

4
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Лигуструм
(Ligustrum ovalifolium)
Вечно или полувечнозелен храст с изправени нагоре светло кафяви стъбла.

Лигуструм (Ligustrum ovalifolium) Вечно или полувечнозелен храст с изправени нагоре светло кафяви стъбла. Листата са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревисто зелени, до 6 см дълги. Поради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е подходящ за засаждане на живи плетове.

Лигуструм – шарен (Ligustrum Ovalifolium Aureum) Вечно или полувечнозелен храст с изправени нагоре светло кафяви стъбла. Листата са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревисто зелени с жълта окраска по ръбовете, до 6 см дълги. Цветовете са бели, събрани в метличести съцветия до 10 см дълги, силно ароматни. Поради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е подходящ за засаждане на живи плетове. Расте по-бавно от обикновения зелен Лигуструм.

Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata) Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.

Лоницера Златиста (Lonicera pileata Lemon Beauty) Лоницерата е идеален почвопокривен храст, подходящ за укрепване на склонове. Обича слънце до полу-сянка. В условията на климата в България в студени зими листата опадват и се появяват отново на пролет. Непридирчиво към поливане и специални грижи растение.

 

 

 

Сантолина Сребриста (Santolina chamaecyparissus) Пищно цъфтящ, ароматен нисък храст. Листата са перести, сиво-сребристи, вечнозелени с приятен аромат. Съцветията са жълти, обли, подобни на цветовете на глухарче. Цъфти обилно в края на Юли и Август. Обича слънце и почви с добър дренаж. Подходящо е както за засаждане по единично, така и за оформяне на ниски бордюри и живи плетове в двора.

Сантолина Зелена (Santolina virens) Пищно цъфтящ, ароматен нисък храст. Листата са перести, зелени, вечнозелени с приятен аромат. Съцветията са жълти, обли, подобни на цветовете на глухарче. Цъфти обилно в края на Юли и Август. Обича слънце и почви с добър дренаж. Подходящо е както за засаждане по единично, така и за оформяне на ниски бордюри и живи плетове в двора.

Розмарин (Rosmarinus officinalis) Вечнозелен силно разклонен храст, достигащ до 1 м височина. Розмаринът има вечнозелени остри листенца, които при потъркване отделят приятен аромат. Произхожда от района на Средиземноморието. Цъфти от май до юли, с виолетови, бледосини или бели цветчета. Розмаринът лесно се подстригва и оформя и се използва за създаване на различни декоративни форми, от единични храсти до бордюри и живи плетове. Розмаринът е също широкопопулярна подправка, главно за ястия от пиле, сосове и дресинги.