Как да създадем свой уникален стил в интериора?

36
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Как да създадем свой уникален стил в интериора?
25 Ноември 2009 / 00:24  |  Автор: dom  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Технологии

,
Лични

,
Арт

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Полезно
,
Дизайн

 

Стотици лъскави списания подробно и с илюстрации ни разказват за съвременните тенденции в модата в областта на интериора, променяйки ги от сезон на сезон, точно като колекциите дрехи на водещите дизайнери. Ще ви разкажем как да не се изгубите в това разнообразие и да намерите своя стил.

Даже в самите названия и обозначения на съвременните стилове и направления цари голяма бъркотия. Загубвайки своето изначално значение, стиловете започват да се преплитат, раждайки все нови и нови направления. И на всяко от тях се присвоява някаква красива и звучна дума в качеството на име.

От страниците на списанията и телевизионните екрани модните водещи и журналисти сипят подобни думи, стремейки се да надминат един друг по оригиналност. Постмодернизъм, минимализъм, кънтри, етника, хай-тек, сафари, кич-гламур, стил на алпийски къщички или английска уредба, без да говорим за класиката, която в дадения момент съществува в множество варианти – с всичко това се налага да се сблъскват съвременните дизайнери и техните клиенти.

В съвременния свят на практика е невъзможно да се определи с ясни граници който и да е стил и напълно да се придържате към него. Затова основната задача при създаването на интериора е не да се опитвате да повторите някой вече създаден от някого и някога стил, а да се придаде известна стилизация, придържайки се към основното интересуващо ви направление.

Принципната разлика е в това, че вие не създавате своя интериор на базата на съчетание на твърди атрибути на стила, с точност повтаряйки изпълнението на интериора със същите материали и цветове. Това, от една страна, изобщо не е интересно, защото полученият резултат ще бъде само калка, копие. Освен това може да се получат усложнения при търсенето на конкретните материали в океана на съвременния пазар на стоки в тази област.

Обмисляйки дизайна, най-добре е да се направи нещо лично, уникално, нещо свое, придържайки се към общата стилова насока, близка до вас по дух и усещане. При това може да се използват съвременни материали и оригинални аксесоари, опитвайки се в елементите и общите мотиви да постигнете това усещане, което по вашето лично мнение съответства на избрания стил.

 

Основно понятие в съвременната архитектура и дизайн постепенно става не стилът, а стилността – самобитността и уникалността на интериора. Малката игра на думи учудващо добре отразява съвременните тенденции.

Интериорът се оценява преди всичко от гледна точка на съчетаването на елементите в него, целостта на неговата композиция и вътрешната логика. И едва след това цялата тази завършена картина се приближава към най-близкия стил и се вписва в неговите представители със или без уговорки. По такъв начин при създаването на собствен интериор не трябва да се опирате на някаква звучна дума, а на общия образ, като го пречупвате спрямо себе си и своя дом.

Преди всичко трябва да се събере материал. Както художникът за създаването на собствено произведение изучава работата на класиците, така и архитектът дизайнер и вие лично, преди да обмисляте нюансите на собствения си интериор, трябва да се определите към някое общо направление, което ви е близко и интересно.

За целта трябва колкото може повече да гледате наоколо, да разглеждате снимки в списания или рекламни проспекти, обкръжаващите ви интериори, да ги изследвате до най-малки подробности и да не отхвърляте примерите, които са ви харесали, като се ръководите от фрази като „това не ми е по джоба” или „някак евтино ми изглежда”.

 

Ако като цяло образът ви е харесал или поне даден елемент от този образ, трябва да го запомните, да го запазите в ума си и след това, при разработката на собствения си стил, да се върнете към него, да го прецените критично и да го преобразувате от гледна точка на вашия вече личен интериор. И, разбира се, всеки стил съобразно жилищното пространство се създава от няколко основни компонента.

Преди всичко усещането на стила ражда съчетание на цветове. Анализирайте този материал, който се събрали, от гледна точка на цветовата гама. Най-вероятно във вашите изрезки, бележки и снимки ще се намери определена последователност.

За различните варианти на класическия интериор са характерни светлите тонове с наличието на някакъв цвят – светлозеленикави, светлосини и нежножълти, и задължително подчертани с бяло. За интериорите в стил японски минимализъм са характерни по-естествените екологични тонове – кафявите във всичките им оттенъци, сивите.

 

Отнесете се към намерените закономерности внимателно и критично, прилагайки към себе си, защото все пак в този момент се полагат основите на вашия бъдещ интериор. Обръщайте внимание не само на съчетанието на цветовете, но и на контрастността. За класиката например в дадения контекст са характерни меките съчетания, а за интериорите в японски стил са присъщи по-резките и контрастни гами.

Най-вероятно във вашите първоначални представи може да се проследят някакви общи елементи във формите на мебелите, полиците, нишите, аксесоарите и другите формообразуващи елементи. За всеки стил и направление са характерни някакви общи форми и детайли или даже използвани елементи.

Ако вземем за пример английския стил – то такъв елемент ще бъде резбованото дърво, доминиращо в интериора (дървените крачета на мебелите ще са със сложна форма, както и изисканите корнизи). Такъв стил допуска наличието на голяма библиотека, където книгите са разположени върху разкошни дървени полици.

А за стила хай-тек обратно – характерно е пълното отсъствие на всичко „излишно”. Равни плоскости без допълнителни рисунки и релефи, както и съчетания, построени върху разликата в материалите, а не в техния декор. Ако в такъв интериор е необходимо да се добави библиотека, то тя трябва да е прикрита зад врата.

Решението относно светлината също е различно за различните стилове. Съвременният пазар на осветителни тела предлага огромно количество варианти – вградени, настолни, висящи, скрити. От цялото това разнообразие ще бъде нужно да се изберат именно тези варианти, които, изхождайки от общата представа за стила, предполага вашият интериор.

За минимализма например повече подхожда скритото осветление – зад ъгъл, зад плоскост, под матово стъкло. А богатите интериори в класически стил предполагат красив и пищен полилей, разположен в центъра на стаята.

Не бива да се забравя и за формата на осветителните тела. В някои стилове и направления осветлението се явява знаков елемент. Например прочутите китайски фенери. Даже във вид на единичен светилник или настолна лампа върху нощно шкафче те придават на цялата стая определен разпознаваем колорит.

 

 

Щорите, дамаските, възглавничките и покривките формират образа не по-малко от тапетите и мебелите. При техния избор трябва да се отчита всичко до най-малката дреболия – и цветната гама, и рисунъкът, и материята – всичко това не трябва да контрастира с общия ви стил.

За стила сафари например като никъде другаде ще са подходящи кожените и пухкавите детайли с рисунка, напомняща окраска на животни. Но те ще са съвършено нелогични за етно стиловете, където трябва да се използват по-скоро рисунки, съответстващи на националните мотиви на страната, която се явява лайтмотив на интериора.

Разбира се, само вие и никой друг ще решите как трябва да изглежда вашият интериор. И ако при създаването му се ръководите не само от разбирането си за комфорт, цената и трудността на придобиването, но и се отнесете критично към подбора на елементите в него от гледна точка на единството на стила и съчетаемостта, то вашият дом ще се превърне не просто в удобна среда за преживяване, а в целенасочена, завършена картина, произведение на изкуството, което най-добре отразява вашия вътрешен свят.

Източник : fema-bg.com/index.php

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!