Интересни факти за пчелите

29
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(9 гласа, оценка 3.78 от 5)

Пчелните роеве точно показват какво ще е времето

Пчеларите са се научили да разчитат сигналите на насекомите си свързани с промяната на времето. За разлика от голямата метеорологична прогноза тяхната е абсолютно точна за конкретния район.

На дъжд е, когато въпреки хубавото време пчелите летят слабо. При голямо струпване на пчели на прелката в хубаво време ще последва краткотраен дъжд. След необичаен късен летеж вечер следва влошаване на времето. Ако сутринта пчелите жужат, но не напускат кошера или летят само около него – на дъжд е.

Хубаво време ще има дори при приближаване на буреносни облаци, ако пчелите не се прибират, а продължават да летят. Дори да е облачно времето, излетят ли пчелите за паша, денят ще е хубав. Колкото по-далече от кошера летят пчелите – толкова по-хубаво ще е времето. Колкото по-рано сутринта излетят пчелите, толкова по-слънчев ще е денят.

Химикалите тровят и пчелите и пилото

Най-често отравянията на пчелните семейства са в резултат на пръскане с пестициди, но това може да се случи и при пиене на замърсена вода или при събиране на нектар и прашец от растения край промишлени обекти.

Последствията са:

бързо умиране далече от кошера;бавно, след като пчелите вече са оставили прашеца и нектара.

Във втория случай следва отравяне и на младите пчели с пилото. Смъртността е по-висока при силните пчелни семейства, защото са по-активни. Умрели пчели има около кошера, по прелката и по дъното на кошера.

Първа помощ се дава, по следния начин:

оживелите пчели се подхранват със захарен сироп;пресните пити с нектар и прашец се изваждат;прашецът, съдържащ арсен (той не се задържа в нектара), може да се премахне от питите чрез накисване в 2% разтвор от сода за хляб и измиване с водна струя.