Незабравима екскурзия до Истанбул

22
Добави коментар
marinapilieva
marinapilieva

Ходил съм няколко пъти до Турция-до Одрин, Истанбул, Кушадасъ, но незабравими спомени пазя в сърцето си от екскурзията до Истанбул.
И така… тръгнахме рано сутринта в 5ч. от Ямбол. Много бързо пристигнахмe на гранично пропусквателен пункт Лесово и след проверка на документите вече бяхме в южната ни съседка.

Много добре уредена пътна мрежа. Не усетихме как сме стигнали и до Одрин.
Екскурзията включваше посещение на джамията „Султан Селим” в Одрин и българската църква „Свети Георги”.
Чел съм някъде, че това е най-голямата джамия в Турция, построена от известен архитект. Султанът обаче не останал доволен от 1000 прозорци на джамията и наредил 1 от тях да бъде зазидан. Много по-внушително звучало Джамията с 999-те прозорци.

Купуваме си сувенири за спомен от закрития пазар в близост до джамията и в уговорения час, след краткото свободно време за разглеждане на града, потегляме към българската църква „Свети Георги”.

След като разгледахме тези забелeжителности в Одрин се отправихме за Истанбул.

Истанбул- най-големият град в Турция, с население около 12000 000 души, но лятото се увеличават внушително. Страшно гъсто населен…Непрекъснато движещи се автомобили, струва ти се пълна лудница, особено ако идваш от малък и спокоен град в държава, чието население е 2 пъти по-малко от този космополитен град.
Градът е разположен на 2 континента- Европа и Азия.

Движим се продължително в града докато стигнем до хотела, за да се настаним.
Казват, че тук се намира центърът на света.

Програмата през вечерта включва разходка с корабче по Босфора.

Приказно красиво е! Взираме се в бляскащите светлини в далечината.
От хотела до мястото на отплаване с корабчето и обратно се придвижвахме с градския транспорт.

Очакванията ни за следващия ден са големи.
Посещение на Султанския дворец- Топкапъ сарай. Горещо препоръчвам на всички посещаващи Истанбул да разгледат тази забележителност.

В дворецът се съхраняват забележителности от османската архитектура. В много зали са подредени колекции от порцелани, оръжия, щитове, брони, ислямски ръкописи и стенни украшения.

Страхотен е и изгледът към Босфора. Като че ли е още по-красиво от разходката с корабче предната нощ.

Опиянени от красотите, все още неопомнили се тръгваме с групата към „Света София”, намираща се наблизо.

Колко впечатляващо!
На следващия ден ни предстои разглеждане на „Синята джамия”, панорамна обиколка из града до азиатската част, преминаване през един от мостовете над Босфора, посещение на желязната българска църква „Свети Стефан” и разбира се пазаруване в Капалъ чарши.
Джамията „Султан Ахмед” е известна в Европа като „Синята джамия” поради своите цветове- синъо, зелено, бяло на плочките от порцелан. Джамията е действаща, имахме удоволствието да наблюдаваме поклонението на местни хора.

Невероятно е усещането да стъпиш на друг континент, макар че нито растителността, нито животинският свят се различават коренно от познатите ни.
Невъзможно е за няколко дни да се обиколят всички забележителности в Истанбул- останаха непосетени резиденцията на Ататюрк- Долмабахче сарай, Къз Кулеси- кула врязана в морето, кулата Галата…..

Внушителна е българската желязна църква сътворена от 500-тонни елементи, с прекрасен интериор.

От всички посетени забележителности лично мен най- много ме впечатли Султанския дворец. И ако отново ми се отдаде възможност да посетя този космополитен град, с огромно желание ще се върна отново тук.
Останах приятно изненадан. Турция е с много добре развита икономика- промишленост, търговия и селско стопанство. Няма как да не забележи човек чистите улици. Имат закони, който се спазват. Образованието също е на ниво- особено се държи на владеенето на английски език. Спретнати младежи по заведенията, магазините и хотелите се опитват по всякакъв начин да угодят на туристите.

Потомци на хелти, завладявани от перси, Александър Македонски, Римската империя, преминали през Византийскко владичество до създаването на Османската империя, днешните наследници ревностно пазят и съхраняват своята история.

Автор: Тодор Атанасов
Снимки: Тодор Атанасов

Вижте още от Истанбул тук: Топ 10 забележителности в Истанбул