Какво е цветолечение на Д-р БАХ

9
Добави коментар
teokostov
teokostov

ЦВЕТОЛЕЧЕНИЕ НА Д-Р БАХ

ВЪВЕДЕНИЕ
Този метод помага за оздравяването на фино вибрационно равнище, като преобразува негативната нагласа на съзнанието в позитивна. Дадените по-долу проблематични картини представляват състояния на засядане в човешката ни еволюция, те са само повърхностен набор от признаци. Не бива да ги отъждествяваме със същността на човека, тъй като е възможна трансформация посредством „цветни капки“ или други подходящи методи. Тогава същите тези хора започват да се проявяват повече чрез позитивните си страни. Баховата цветотерапия е възможно най-недрастична, действаща меко и без тежки кризисни етапи, напълно безопасна за всякаква възраст. Като метод се овладява добре и от хора без задълбочени медицински познания, макар че при сериозни оплаквания консултацията със съответни специалисти е наложителна.

Д-р Едуард Бах разделя хората на седем основни групи, всяка с обичайното й негативно емоционално състояние, обозначено с ключова дума, например самота или страх. След това се заема да намери растения, които да превръщат тези състояния в позитивни. Отначало открива 12 средства, които нарича „Дванадесетте лека“, а после още 26 – „Спомагателни“. Така общият брой става 38.
В Плимутската болница във Великобритания, през 1976 г., на сестрите връчват две смеси, които да дават на болните при емоционален шок – Спасителната смес и Сместа за скръб. Те скоро влизат в редовна употреба и като наблюдават резултатите, поредица млади лекари ги възприемат в практиката си, спестявайки голяма част от скъпите и с много странични действия психотерапевтични медикаменти. Тези средства са безценни и за първа помощ в домашни условия.
Цветните лекове действат бързо при емоционални проблеми, но по-бавно при физически заболявания. Съчетават се добре с други терапии, включително с ортодоксалната медицина. Те са и изпитано допълнително средство за коригиране на разнообразни дисбаланси, възникващи по духовния път.
Понякога пациентът отхвърля някое цветно средство, защото то въздейства върху някоя страна на неговата личност, която в момента отказва да приеме. Много рядко може някой да е свръхчувствителен към алкохола в брендито (коняка), което предпазва цветните лекове от разваляне; тогава се препоръчва разреждане с глицерин или вода, описано по-долу. Трайността на концентратите е поне 5 години.

САМОПОМОЩ

Преди да използвате цветните лекове на Бах, обърнете внимание на душевното си състояние – дали изпитвате страх, изтощение, потиснатост, яд – и тогава изберете средството, което му съответства. Ако проблемът е нещо повече от временно настроение, опитайте се да поставите онова, което усещате, в контекста на реакциите си към жизнените ситуации въобще. Ако например се чувствате раздразнителен, дали сте от онзи тип хора, които по принцип правят всичко забързано? Ако е така -„Нетърпение“ е точното описание не само на душевното ви състояние, но и на вашата личност. Важно е да се вгледате в личностните си особености и естествения си темперамент, защото в тях може да се крие истинската причина за проблемите ви и като лекувате причината, последиците от настъпилото нарушение на равновесието ще се преодолеят лесно и естествено.
Можете да вземате до шест-седем от средствата на Бах едновременно, но се опитайте да сведете избора си до възможно най-малко, за да дадете на лековете, от които наистина се нуждаете, възможност да постигнат най-голям ефект. Вземайте избраните от вас средства в продължение на около три седмици и отново направете преглед на ситуацията. Ако е необходимо, съчетанието може да се промени малко, за да съответства на променената ви умствената нагласа. Подобно на хомеопатията, и тук се предполага наличието на „слоеве“, които последователно следва да се отстранят, за да се постигне по-дълбоко
въздействие. Друга възможност е да се посъветвате с опитен практикуващ цветолечението, който да ви помогне в избора. Не всеки може да се самоанализира безпристрастно.
Приготвяне на смес според личните нужди. Напълнете малко, стерилно шишенце до половината (по възможност с капкомер) с изворна вода. Добавете по 2 капки от всяко от избраните средства и 1 -2 чаени лъжички бренди (необходимата консервираща концентрация на алкохола в крайния продукт да е най-малко ОТ 18-20%; или може да се използва като разредител чист растителен глицерин. При малки деца концентратът може да се разрежда с чиста вода и да се употребява до 3-4 дни, след което при необходимост се прави ново разреждане).
След като направите специалната си лична смес, вземайте по 2 до 4 капки в малко изворна вода 4 пъти дневно: след ставане, преди обяд и вечеря и преди лягане. След стабилизиране на състоянието може да ги вземате и по-рядко, напр. сутрин и вечер. При особено тежки кризи, обратното, могат да се вземат на няколко пъти през половин час, дори и през 5 минути. Понякога е по-удобно при кризи да ги вземате неразредени, от капкомера или капачката на шишенцето. Друг вариант е в чаша с чиста изворна вода да се капнат 8-16 капки и да се отпива многократно от нея през деня.
Съхранение. Цветните средства се предлагат в комплект от всичките 38 цветни лекове, плюс 2
опаковки със Спасителната смес. Съхраняват се на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място. Запазват качествата си в продължение на 5 години, а според някои – и повече.