Коледната звезда

16
Добави коментар
plamen_p
plamen_p

Коледна звезда/Euphorbia pulcherrima

Коледната звезда е традиционна коледна украса за дома, офиса или магазина.

Мнозина обаче изпитват истинско разочарование, след като веднъж поставена в домашни условия, Коледната звезда загива. Най – упоритите обаче съумяват да положат необходимите грижи, за да запазят “красавицата” и за следващия сезон.

Коледната звезда е много красиво, но капризно и трудно за отглеждане цвете.

Най- подходящи за отглеждане у дома, са Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми. 

Основното е да се има предвид, че Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, а започва да цъфти през зимата, когато денят е къс.

Торта, с която се тори всяка седмица през лятото, трябва да съдържа повече калий, за да се подпомогне формирането на цветове.

Растението има нужда от достатъчно светлина и температури – 17- 21 С през нощта и 20 – 24 С- през деня в зависимост от сорта. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници (истинските цветове са дребни и невзрачни, но са заградени от ярки прицветници, които си наричат „цветове“), но растенията изнежват и стават нетрайни.

Растението се полива само с вода със стайна температура, тогава, когато усетите с пръсти, че почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива.

Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон, който не е ветровит.

FAQ за Коледната звезда

Защо листата пожълтяват и окапват? Причината може да в сухия въздух и висока температура в помещението в което е растението. Възможно е причината да е преполиване или пък пълното засъхване на почвата около корените.

Пагубни са всички резки колебания в температурата и недостатъчната светлина.

Има и нормално окапване на листата, след прецъфтяване и след като е започнал контрол на светлината (окапват листата в долната част на стъблото).

Как се пресажда отрязано връхче от коледна звезда – слага се във вода да пусне коренчета или направо да в почвата? Коледната звезда се размножава чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. След като се развият корени, резниците се засаждат в не големи саксии 9- 15 см. в богата , порьозна почва, с достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение.

В подложката на саксийката ли се полива или в пръстта? И двата варианта са подходящи, както и поставянетона саксията в по-голям съд с вода. Трябва да се поддържа голяма влага, защото по принцип растението образува много вода, които непрекъснато изпаряват вода.

Трябва ли да се маха мрежичката, в която са обвити корените на коледната звезда в декоративната опаковка? Не е нужно. Тя е направена, за да се вкорени растението, без корените да се разбутват при пресаждането. Често се саморазгражда.

Как да накараме листата да се обагрят в червено? В началото на есента трябва да се започне контрол на светлината, за да почервенеят листата до края на декември.

Привечер растението се покрива с кашон или черна найлонова торба, а сутринта се изважда. На Коледната звезда трябва да се осигурят 14 часа абсолютен мрак, в продължение на 2 месеца.Това ще спомогне за обагрянето на листата.

Как се полива? Зимата поливането се ограничава. Полива се, едва, когато почвата е суха.

Пръскат ли се листата с вода? През лятото листата може да се оппръскат.

Кога се подрязва – всяка година или само в началото, за да цъфти по Коледа? През пролетта е добре да се подреже за хармонична форма. В този момент, докато се появат от оставените пъпки нови листа, се полива  по-малко.

Стеблата се подрязват около 10 -15см. над саксията. В края на пролетта /май/ се слага на хладно и тъмно място /15 – 16 градуса/, след което при изваждането на светло, започва да расте бързо. Връхчетата се режат, за да се разклони.Започва по-често поливане /3 – 4 пъти на седмица/. Започва торене на 2 седмици. Гледано по този начин, растението трябва да цъфне по Коледа.

Подрязва се като лоза, няма значение от големината. 

Как да се справим с „рехава“ коледна звезда? Нужно е да се поддържа висока влага и интензитет на светлината.