Къщата – когато избирате проект за вашия нов дом

11
Добави коментар
lili757
lili757

В тази статия ще Ви запознаем с виждането на арх.М.Керемидски за проектирането на еднофамилни жилищни сгради.

Aрх. М. Керемидски, носител на множество архитектурни награди в България и чужбина, е едно от утвърдените имена в съвременната архитектура, доказал себе си със своите нестандартни и креативни проекти.

Ето какво разказа арх. Керемидски за еднофамилните жилищни сгради:

Много архитекти подценяват еднофамилната жилищна сграда. За тях тя е “малък обект” , ”няма големи възможности” и т.н. Истината обаче е друга. Фактът, че всички големи имена в световната архитектура – Зака Хадид, Франк Гери, Норман Фоостър и т.н. въпреки огромните си ангажименти продължават да проектират къщи, е достатъчен. Проектирането на една къща е може би най-сложният и отговорен проект. Ако в един хотел нощуваме 1-2 седмици и нещо не е наред в сградата, ще го преживеем, но една неподходящо проектирана къща обикновенно е грешка завинаги и обитателите й трябва да се нагаждат по тази “грешка”, а не обратното – къщата да служи на тях.

Много важен е моментът на изследване нуждите на конкретния клиент, на разговори с него, на разбиране на начина му на живот и след това прилагането на всичко това в проекта. Важно е дори да предвидиш и предусетиш някои нужди на клиента, които той самият не осъзнава; да чуеш след предложената идея: “Страхотно…никога не бих се сетил”. И точно затова – колкото различни сме хората, толкова различни трябва да са и къщите. Тук е ролята на архитекта – със своя талант и “база данни” в главата, след като се запознае с нуждите на конкретния клиент – да даде най-доброто решение. По отношение на външния и вътрешен дизайн определено водещ е архитектът, защото никой клиент не е длъжен да има неговата фантазия /не му е това работата/ и затова трябва да се вслушва в идеите му, да ги осмисля, дори понякога да не ги разбира, но да се доверява.

Проектирането на къща е сложен процес – започва се от първоначалните разговори, оглед на парцела, изследване на географски посоки, климат, ослънчаване и т.н… Проектът обикновенно се визуализира в главата още преди да се пусне компютъра, а самата техническа работа по проекта на къщата е вече въпрос на професионализъм.

И няма по-добър хонорар от усмивките и благодарностите на клиент, след като види къщата си построена.

И за всички, които желаят да разгледат  по-отблизо с творческите проекти  на

 

 

 

 

[smartads]