Ставно-мускулни травми и контузии

10
Добави коментар
dark1
dark1

За тренировките в залата е сигурно, че укрепват организма и здравето на човека. Но те носят и скрита заплаха, която далеч не е така косвена, както заразните заболявания. Всъщност много по-опасно и често срещано е възникването на здравословни проблем и от самата тренировка – вследствие на грешка, невнимание или претоварване. Най-разпространени в това отношение са травмите на мускулите, ставите и сухожилията.

Често срещани травми на мускулите и сухожилията

Разтежението и разкъсването на мускулите и техните сухожилия са травми, често срещани във фитнеса.

Всъщност съществува съвсем тънка граница между това да си в норма и патология.

Момент на отклонение, забавяне на едната ръка при движение, промяна на центъра на тежестта… и вече трябва да посетите лекаря.

И ако едно разтягане на мускул отминава до няколко дни или седмици, то разкъсването нерядко поставя края на много кариери.

Всеки знае какво са мускулите – тези специфични органи, които гарантират и осъществяват нашите движения.

Травмите в тях пък правят точно обратното: възпрепятстват нормалното движение и тренировка.

Сухожилията формират преходна тъкан, с която мускулът се захваща за костите или фасциите.

Тяхната характеристика е еластичността и трудната им разтегливост, именно по тази причина разтежението при тях е болезнена травма.

Разтягането е вид травма, при която тъканите за определено време се обтягат извънредно, но приложената сила не е достатъчна, за да наруши тяхната цялост. При мускулите това може да се случи, когато те бъдат подложени на рязка и силна контракция, като в този процес се въвлича и поддържащия ги апарат – сухожилията. На практика, без да имаме цялостно разкъсване, имаме микроразкъсвания, разтягане на влакната на мускула, често кръвонасядания и отток. Симптомите тук са болка, подуване, слабост и следователно намалена функционалност на работната група мускули.

Разкъсването на мускул или сухожилие се причинява от остро напрежение върху мускула, неспецифично движение и т.н. На практика разкъсване възниква там, където при приложена по-малка сила бихме имали разтежение, т.е. разкъсването е просто по-тежката травма. Когато мястото не се оперира и оправи своевременно, врастне съединителна тъкан и не се вземат съответните мерки, травмата става хронична, превръща се в херния. При възникване на травма от подобен род е важно незабавно да охладите мястото, най-добре с ледени или водни компреси. След 24 до 48 часа леденият компрес се заменя с друг, най-често такъв срещу отток. Важно е и своевременно да посетите лекар.

Методи за лечение на травмите

Оперативният метод за лечение е възможно да бъде наложителен, особено при пълни разкъсвания.

Следва задължителна рехабилитация, която може да продължи около три месеца.

В повечето случаи почивката, компресът с лед, ластичният бинт (или специалните глезенки, наколенки и др.) и вдигането нависоко (на навехнатия крак) са достатъчни за пълното възстановяване.

По-силните болкоуспокояващи могат да елиминират болката, но това не означава, че травмата е излекувана.

Следващите често срещани травми са тези на ставите.

При ставите рядко се стига до такива драстични деформации като при мускулите и сухожилията, трябва доста агресивен удар, за да се причини такова отклонение.

Ставите обаче имат друго лошо свойство. Те се деформират, дегенерират, лишават се от ставна течност и тормозят трениращия непрекъснато, включително и в състояние на покой, без видими проблеми.

Ставите са мястото, където две кости контактуват помежду си и осъществяват движение една спрямо друга.

Повърхността на костите в дадена става е покрита с гладка и твърда, но еластична тъкан, наречена ставен хрущял.

Движението в ставата се осъществява, като мускулът чрез сухожилието придърпва костта, за която се залавя, и покритите със ставен хрущял костни повърхности се приплъзват една спрямо друга.

Колкото повече напредваме с тренировките, толкова повече се нуждаем от здрави стави, за да издържат на натоварванията.

Натоварването и стресът, причинени от силовите натоварвания, водят до износване на тъканта на ставата.

Това износване с времето причинява дискомфорт и затруднения за човек, дори когато е в покой и не се движи.

Хранителни добавки с положително влияние върху ставите

Понякога намаленият прием на въглехидрати при някои диети води до изчерпване на захарите в тялото и тогава се появяват болки и затруднени движения в ставите поради намалените нива на глюкозамина.

Тук е желателен приемът на хранителни добавки, съдържащи глюкозамин.

Освен глюкозамина има и други микроелементи и някои хранителни добавки, влияещи положително на съединителните тъкани.

Минералите цинк, магнезий, манган, калций и селен, витамините C и Е и аминокиселината метионин играят важна роля в изграждането на хрущялите и залавните места на връзки и сухожилия.

Патологични изменения в ставите, мускулите и сухожилията

Болките в ставите ни показват, че в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват патологични изменения. Те водят до възпалителни процеси и до предизвикване на болка и оток.

Артрит например е остро или хронично възпалително заболяване на ставите. Настъпило е износване на хрущялната повърхност на ставите, подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности. Босилекът има силни противовъзпалителни свойства и може да облекчава болките и подуването при артрит.

Ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави – т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания, от увреждане на костите.

В гръбначния стълб също често атакуват болки, които най-често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави.

Дископатията е сред най-често срещаните спътници в спорта.

Радикулитните болки са с неврологичен характер. Характерното при тях е, че ставата, костите или пък възпалението са засегнали важен нерв и болката се усилва и радиира, нервът я пренася. Възможно е при притискане на нерв в гръбнака сериозно да страда и крак.

Лечението не е еднопосочно. Използват се противовъзпалителни, обезболяващи, дори стероидни противовъзпалителни средства.

Кинезитерапията помага в някои случаи, както и алтернативни средства като калолечението.

Костите са основата на опорно-двигателния апарат.

Травмите при тях са агресивни и често опасни, макар че с радост можем да кажем, че поне те по-трудно се случват при тренировка.

Все пак при съмнение за такава травма, която може да се случи и във фитнеса, обездвижете мястото и веднага посетете лекар за рентгенова снимка.

Как да се грижим добре за ставите и сухожилията си?

Има много фактори, които влияят на костите (генетични, вътрешни, външни и др.), но физическата активност е един от най-важните за развитието на здрава костна маса.

Костната плътност може да се увеличи чрез гимнастика, танци, бягане или скокове. 20 минути дневно са достатъчни за значително укрепване на скелета.

Лечението на травмите и заболяванията на опорно-двигателния апарат включва избягване или намаляване на натоварванията.

Като цяло най-важното, което трябва да спазвате, е: тренирайте умерено.

Избягвайте честите смени на режима, пресилването, претоварването, твърде голямата активност.

Винаги внимавайте по време на упражненията и бъдете концентрирани, по възможност тренирайте с партньор.

При нови упражнения подбирайте леки тежести и се вслушвайте в тялото си, като реагирате при проявите на болка, слабост, треперене.

Можете да използвате и специфични помощни материали като бинтове за стягане и предпазители.

Но най вече използвайте концентрацията и ума си, те са вашето оръжие срещу травмите.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.