Естроген за по-млада кожа

30
Добави коментар
angelico
angelico

Естрогенът и стареенето на кожата
Добре известен с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогенът също така оказва силно влияние и върху процеса на стареене на кожата. Естроген рецепторите са разположени по повърхността на кожата, а проучванията показват, че естрогенът повишава действието на кожните фибробласти, клетките, които произвеждат колаген. Колагенът е съединителната тъкан, която придава закръгленост и еластичност на кожата, като стимулира производството на хиалуронова киселина и киселинни мукополизахариди.

Спадащите хормонални нива оказват влияние на структурата и целостта на кожата
По време на менопаузата, когато производството на хормони в яйчниците намалява значително и евентуално спира напълно, не е учудващо, че повечето жени забелязват промени в кожата си, най-вече сухота и набръчкване. Проучванията показват, че намаляващото ниво на естроген, свързано с менопаузата води до редуциране целостта и функцията на кожата. Кожата изтънява и губи своята еластичност, и кара бръчките да се задълбочават, а процесът на обновяване на кожните клетки се забавя, което от своя страна води до намаляване естественото сияние на кожата и до посивяването й. Според някои изчисления кожата губи до 30% от своя колаген в първите пет години след  началото на менопаузата, и без намеса, след менопауза състоянието на кожата продължава да се влошава.

Добавките с естроген подобряват кожата
Поддържането на оптимални нива на естроген, може да послужи като защита срещу много от описаните по-горе вредни ефекти. Доказано е, че след настъпване на менопаузата кожата на жените, които се подлагат на естрогенна терапия е по-плътна и по-здрава. Проучване в тази насока показва, че съдържанието на колаген в кожата на жени в постменопауза, които са преминали през естроген заместваща терапия е с 48% повече, отколкото при тези, които не са се подлагали на такава. Това предполага, че в процеса на стареене при жените, естрогенът предпазва кожата, така както предпазва и костите. Кожни гънки и бръчки също биха могли да намалеят в резултат на действието на хормона естроген върху еластичните влакна и колагена в кожата. Същото проучване показа също, че кожата на жените, които приемат едновременно естроген и тестостерон е с около 48% по-плътна и здрава, отколкото тази на жените, които не предприемат нито един от тези два хормона.

Ползите от локалното приложение на продукти съдържащи естроген
За жените, с нетърпимост към пероралните медикаменти с естроген, съществуват и други форми на терапия. Такива са продуктите за локално приложение, а именно кремовете с ниско съдържание на естроген, които също могат да окажат подобно благоприятно въздействие върху кожата на лицето, без да повишат нивото на естроген в тялото.

Доказано е, че естрогенът за локално приложение може да увеличи количеството на колагена в кожата, а с това и да подобри нейната еластичност в рамките на само 6 месеца след началото на терапията.

Естрогенът за локално приложение може да:
•    Намали дълбочината на бръчките и големината на порите по кожата с 61% до 100%
•    Повиши плътността на кожата със 7% до 15%
•    Повиши производството на кожни мазнини с около 35%
•    Значително да подобри хидратацията на кожата

Хормонални тестове
Разбира се определянето на хормоналните нива, посредством тестване, може да помогне да определяне на подходяща хормонална, която да отговаря на вашите индивидуални нужди.