Национална тригодишна програма по пчеларство-предоставяне на субсидии за пчеларите

14
Добави коментар
FarmlandBulgaria
FarmlandBulgaria

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, днес отваря врати за прием на документи по Националната тригодишна програма по пчеларство. Пчеларите могат да кандидатстват за общо 2 290 000 лв. безвъзмездно финансиране по нея.
През 2010 г. по програмата ще субсидира закупуването на пчели- майки, за което е предвиден 200 000 лв. финансов ресурс. Тази мярка за първи път се прилага от ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция. Заявления се приемат и за подновяване на пчелните кошери, за физико-химичен анализ на пчелния мед с цел подобряване на контрола върху качеството, както и за покупка на препарати в борбата срещу паразитната болест по пчелите.

За покупка на пчели- майки производителите на мед могат да кандидатстват по две начина. Единият е свързан с увеличаване на броя на пчелните семейства, а другия – с подмяна на пчелите- майки – до 50% от наличните в пчелина.
Пчелните майки трябва да бъдат закупени от регистрирани пчелини по Наредба №47 на Министерството на земеделието и храните.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ по всички мерки на програмата е 80%, само за покупка на пчели майки тя е 50%. Субсидията се получава след извършване на инвестицията. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). За да получат финансиране пчеларите трябва да са регистрирани като земеделски производители, както и да разполагат с регистрация на пчелините от Националната ветеринарно – медицинска служба (НВМС).

Заявленията за подпомагане за 2010 г. по програмата могат да се подават в Отделите по „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” и приемът ще се извършва на два етапа:
от 23 ноември 2009 г. до 15 януари 2010 г.;
от 1 февруари 2010 г. до 31 март 2010 г.

Share