Коледни украси, които можете да направите сами

7
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Изненадайте семейството и приятелите си с нестандартна декорация, направена от Вас самите. Освен задоволството от крайния резултат, неизменно остава и удоволствието, докато майсторите сами украсата, предвкусвайки тържествеността на коледните и новогодишни празници.

Ето и последната част от поредицата, в която Ви представихме коледните проекти:

Орнамент със салфетка

Необходими материали:

Кръгла топка за елха – едноцветна и без декорация
Червена и бяла боя-спрей
Чаши с 10-сантиметров отвор (или с големина малко по-малка от диаметъра на избраните топки)
Салфетки с орнаменти
Плоска четка за рисуване
Медуим за декупаж (лепило)

Инструкции: 1. Извадете временно горната част на топката (металната част с „ухото“ за окачване) и напръскайте с бяла или червена боя (редувайте топките, така че да има и от двата цвята). 2. Поставете топката върху отвора на чаша, за да я задържите неподвижна, докато боята съхне. 3. Изрежете декорацията от салфетката, която сте избрали и я поставете с лицевата страна надолу върху дланта си. 4. Нанесете с плоската четка тънък слой медиум за декупаж върху декорацията и внимателно притиснете към нея топката, изглаждайки на момента гънките. 5. Оставете да изсъхне добре и поставете обратно горната част на всяка топка (уверете се, че са поставени стабилно).

Топка за елха, украсена с „рубини“

Необходими материали:

Едноцветна топка за елха – без декорации
Чаша
Пинцети
Кръгли „скъпоценни камъчета“ – пластмасови цветни декорации с плоска задна част
Лепило
Писалка със златист блясък (или златист блясък на прах)

Инструкции: 1. Поставете топката върху чашата, за да я задържите неподвижна, докато поставяте декорацията. Поставете на желаните места по 1 капка лепило и поставете върху него декорацията с помощта на пинцетите. Оставете лепилото да изсъхне добре. 2. За да направите златистата декорация около всяко „камъче“, обработете мястото около него с писалката (подобна „писалка“ може да се намери в арт магазините – докато изсъхне боята с блясък изглежда бяла). Оставете боята да изсъхне добре. Ако не разполагате с подобен инструмент, можете да използвате лепило, върху което да поръсите блясък на прах, още докато лепилото не е изсъхнало. Повторете същата процедура и при втората половина на топката.

Елха от снежинки

Необходими материали:

2 бр. (10 см.) и 4 бр. (7 см.) форми – снежинки (от плътен бял картон или пластмаса)
Игла за бродерия
Игла за нанизване на мъниста
Бял копринен конец
10 бр. бели пластмасови „перлени“ мъниста (с диаметър 10 мм.)
Лента

Инструкции: 1. Използвайте иглата за бродерия, за да пробиете малка дупка в средата на всяка снежинка. 2. Поставете копринен конец (45- 50 см.) в иглата за нанизване на мъниста и нанижете едно мънисто. 3. Внимателно извадете иглата и вденете в нея едновременно и двата края на конеца, като изравните краищата. 4. Прекарайте иглата през най-голямата (най-долната) снежинка откъм долната й страна. Нанижете над нея още 2 мъниста. 5. Прекарайте иглата и през останалите снежинки, като ги подреждате по големина – от най-голямата към най-малката. След всяка снежинка, преди да поставите следващата, нанижете по 2 мъниста. 6. Най-отгоре завършете с едно мънисто. 7. Зашийте така получения орнамент към лентата-панделка за окачване.

Топка за елха със звездна украса

Необходими материали:

Топка за елха с матова повърхност – едноцветна и без декорации
Меко парче плат
Чаша
Металически маркер (перманентен) – в сребристо или златисто

Инструкции: 1. Преди да започнете с декорацията избършете всяка топка с парчето плат. За да не се мести топката по време на обработването й, поставете я върху чаша със съответния диаметър. Ако използвате стъклена топка за елха, под нея поставете парче плат, за да я подсигурите допълнително. 2. Нарисувайте желания дизайн върху повърхността на топката с помощта на сребристия/ златистия маркер – това може да са звезди, малки точки, зиг-заг линии, букви, цифри, кръгчета и прочее. Ако искате, можете да използвате и предварително изрязани малки шаблони, с чиято помощ да направите формите по-прецизни. Оставете маркера да изсъхне и обърнете топката от другата страна, повтаряйки същата процедура.