Джани Версаче – кратка биография

9
Добави коментар
partyman
partyman

admin

дек 8,2009
Категория:
Дизайнери

Джани Версаче – кратка биография

Създадетелят на една модна династия, Джани Версаче.

Всеки сантиметър от къщата му – Каса Казуарина, пищното имение на брега на океана в Маями – е покрит с логото на марката, на която е създател.

За жалост, това е и мястото, където той бе убит през 1997г., оставяйки империя на стойност $500 млн.

Сестра му Донатела Версаче, за която е известно, че е била и негова муза, пое управлението на модната къща, продължавайки традицията в правенето на безупречни дрехи за бляскави хора.

Джани Версаче е отговорен за Ерата на супермоделите, тъй като той е човекът, който се е съгласил да плаща космически хонорари на Наоми Кембъл, Синди Крофърд, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън, превръщайки ги по този начин в звезди.

Майка му е била шивачки и го е посветила в занята, докато са живели в Калабриа, Италия. Той ошива първата си рокля на 9-годишна възраст през 1955. Представя първата си колекция “Джани Версаче” през 1978, на 32. Съдател е и на безброй костюми за театъра, операта и балета.

Джани Версаче лесно е разпознавал талната и е работил с топ фотографи като Хелмут Нютън, Хърб Ритц, Брус Уебър, Стивън Мийзъл и любимият му – Ричард Аведон.

През октомври 2002, талантът му бе отбелязан с ретроспективна изложба в музеят Виктория и Албърт в Лондон. В изложбата са показани 138 от най-известните му модели, както и пет на сестра му, Донатела.