Дачия Дъстер представен официално

11
Добави коментар
gossipgirl05
gossipgirl05

Дачия Дъстер представен официално

08.12.2009 | Румен Папазов, снимки: Dacia |

Дачия представи официално новия си SUV модел – Дъстер. Той ще се продава както в конфигурация с 2, така и с 4 задвижващи колела и ще има приемлива цена и ниско ниво на вредни емисии.

Първоначално Дъстер ще се предлага в комплект с три различни двигателя – 1,6-литров бензинов мотор с 110 к.с. и два дизелови dCi агрегата – първият с 85, а вторият с 105 „коня“. Компанията твърди, че при всеки от тях консумацията на гориво ще бъде изключително ниска, а нивото на изхвърляните от тях вредни емисии ще бъде под 140 грама на километър.

Моделът е дълъг 4,31 метра, а широчината му е 182 сантиметра. Визията му силно се различава от тази на концептуалния Дъстер, който видяхме по-рано тази година на автошоуто в Женева и като цяло дизайнът му е доста обикновен, но все пак трябва да се отбележи, че Дачия правят сериозна стъпка напред в това отношение.

Водачът ще може да избира измежду три различни опции – „4х2“ – за каране по асфалтови пътища, „Auto“ – при който компютърът сам изчислява колко въртящ момент да предаде на предните колела и колко на задните и „Lock“, при който предаването се разпределя поравно между предния и задния мост.

Клиренсът на Дъстер е над 20 сантиметра, което му помага да се справя с всякакви терени без проблем.

Автомобилът ще се появи на европейския пазар следващата пролет, а през юни той ще започне да се предлага и в Близкия изток, Украйна и отчасти в Африка (където обаче ще носи емблемата на Рено).