Документален филм показва неизвестни факти от живота на Вапцаров

88
Добави коментар
stojcho72
stojcho72

100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров ще бъде тържествено отбелязана в Благоевград, съобщават от пресцентъра на кметска администрация.

Празничната програма ще започне с поетичен рецитал по стихове на Никола Вапцаров, в който ще вземат участие творците Лъчезар Еленков, Драгомир Шопов, Воимир Асенов, Иван Есенски и Николай Петев.

На събитието ще присъства и племенницата на Вапцаров – Мая Вапцарова, която ще представи документалния филм, посветен на поета – „Ти помниш ли”, чийто сценарист и режисьор е самата тя. Филмът разкрива неизвестни факти за живота на поета, уникални текстове, писани от и за Вапцаров, неизлизали досега на бял свят снимки.

Началото е от 17.00 часа в голямата зала на ДТ „Никола Вапцаров”.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември в Банско. На 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер – разстрелян. Поет със световно признание, преведен на повече от 50 езика и издаден в над 40 страни, той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителните му приноси в световната литература и култура Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 година.