Поговорките: Много хубаво не е на хубаво

39
Добави коментар
vladimir65
vladimir65

Не знам от къде са дошли тези думи, но не разбирам какво пък чак толкова лошо има да ти се случват хубави неща.

Може би е някакво народно поверие, че прекалените неща са неестествени, против някакви неписани закони на вселената. В колко много народни песни, стихотворения и разкази неземната красота на девойката или огромната любов между двама млади, са водели до трагичен край. А може и думите да са родени от завистта на някой човек, предизвикана от неспособността му да се зарадва на щастието на другите. Или пък от някаква идея за баланс в света: не може непрекъснато да имаш късмет, рано или късно нещата ще се обърнат и ще тръгнат надолу.

Или пък хората се страхуват да бъдат щастливи. Смятат, че не заслужават щастие и затова им е трудно да допуснат, че хубавите неща могат да се случат точно на тях. А когато се случат, не могат да повярват, мислят, че има някаква уловка и дори не успяват да се зарадват истински.

Може би понякога наистина сред всички хубави неща е нужна и капка тъга, мъничко трудности, няколко препятствия за преодоляване, за да оценим щастието, което получаваме. Но това не означава, че много хубаво не е на хубаво. Мисля, че едно добро нещо може да доведе до друго хубаво нещо, което от своя страна да допринесе за трето и т.н. И ако в тази поредица от хубави неща има и по някое друго лошо, то е само изключение, което потвърждава правилото.

Останалите постинги от поредицата можеш да прочетеш тук – Поговорките.

бутони за социални мрежи