Молдова – държавата на автопилот

19
Добави коментар
nnvasileva
nnvasileva

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Молдовската политическа система е изправена пред тотален колапс след вчерашния последен опит на парламента да избере президент, пише в.”Время новостей”. Избирателите скоро ще бъдат призовани на предсрочни парламентарни избори, които по конституция не могат да се състоят по-рано от есента на 2010 г. Управляващият прозападен Алианс “За европейска интеграция” се надява да прокара поправки в конституцията и по-специално за начина на избиране на държавен глава. Някои предлагат президентът да се избира както по-рано – на преки общи избори, или чрез обикновено мнозинство в парламента.

За да се промени конституцията обаче, трябва да се свика референдум, което не се харесва на вече опозиционната Комунистическа партия. Миналата седмица председателят на парламента и и.д. президент Михай Гимпу подписа указ за създаването на комисия, която да разработи проект за поправки в конституцията. “Мариан Лупу така или иначе ще стане президент и това ще се случи в най-близко бъдеще”, каза Гимпу.

Вчера обаче, както и на 10 ноември, управляващият алианс отново не успя да утвърди своя кандидат за президент, 43-годишния Мариан Лупу. Алиансът има 53 депутатски места в парламента, а комунистите – 48. Други фракции в 101-членния парламент няма. Депутатите от Комунистическата партия за втори път отказаха да участват в гласуването, а изборното законодателство на Молдова не предвижда възможността за следващо гласуване, посочва “Время новостей”. В.”Новие известия” коментира, че комунистическата партия настъпва разкол и са възможни много варианти.

Преди вчерашното гласуване в редиците на комунистите нямаше единно мнение по въпроса трябва ли партията да участва във вота или не. Депутатът комунист Владимир Цуркан заяви, че предсрочните избори трябва да бъдат избегнати на всяка цена. Подобно на управляващите Цуркан също допусна възможността за конституционно изменение на процедурата за избиране на президент. В тази връзка молдовските медии не изключват възможността мнозина в редиците на комунистите да сменят политическата си ориентация, подобно на самия Мариан Лупу, който преди да оглави Демократическата партия бе член на компартията, отбелязва “Новие известия”.

Опитът на комунистите да вземат реванш след загубата на изборите на 29 юли може да се окаже неуспешен, коментира в.”Комерсант”. Рейтингът на комунистите стремително пада и социолозите предричат поражение на лидера Владимир Воронин. Опитите му да настъпи премиера Влад Филат, чиято популярност расте благодарение на ефективното управление на правителството и успешните преговори с международните финансови институции, ще ударят на камък, коментира социологът Аркадий Барбарошие, цитиран от “Комерсант”.

Вестникът отбелязва, че падащият рейтинг не е единственият проблем на комунистите, защото след неуспешното гласуване вчера в някога монолитната компартия е настъпил разкол. Няколко авторитетни съратници на Воронин оцениха като погрешно решението му да предизвика предсрочни парламентарни избори и вече казаха, че ще върнат партийните си билети. “Комерсант” също споменава името на Владимир Цуркан, влиятелен депутат и бивш посланик на Молдова в Русия, като един от основните противници на бойкота. “Бях против и смятам, че това бе фатална грешка за тактиката и за бъдещето на държавата. Това е опасна позиция. Отказвайки да участваме в гласуването, ние обрекохме страната на избори и не положихме достатъчно усилия, за да установим контакт с възприемчивите сили в управляващия алианс”, каза Цуркан в интервю за изданието.

Цуркан заяви, че се опитал да повлияе на Воронин и дори се обърнал към него писмено с предложения за изход от кризата. “За съжаление всичко това беше предварително замислено. Вече реших да напусна партията на комунистите, при това не съм сам. Ще вземем решение за формата на нашата по-нататъшна политическа дейност. Задачата ни е да консолидираме лявото крило”, каза Цуркан. Доколко съратниците на Цуркан ще последват примера му, засега не е ясно, коментира “Комерсант”. Във всеки случай масовото бягство на депутати едва ли ще донесе допълнителни точки на компартията преди изборите.

По БТА