Имотни: България отново е сред страните с най-голям спад на жилищните цени

30
Добави коментар
Chamburi
Chamburi

Със средно намаление на цените на жилищата от 28% през третото тримесечие на годишна база България отново се оказа сред губещите в нова глобална класация на страните по изменение на цените на имотите.

Индексът на консултантската компания на Knight Frank ни подрежда на 39-то място от общо 42 пазара, като след нас са само Дубай, Естония и Литва (стойностите за Естония и Литва обаче са към края на второто тримесечие). Данните потвърждават подреждането на портала за имоти Global Property Guide, публикувано в края на миналия месец, според което само Латвия и ОАЕ са пред нас по спад на жилищните цени за същия период.

Тримесечният спад на цените у нас е 5%. В рамките на третото тримесечие цените се повишават в 68% от страните, включени в индекса. Въпреки това те все още са по-ниски спрямо 12 месеца по-рано в 57% от локациите.

Израел остава най-добре представящият се пазар в 12-месечен период, като цените там са нараснали с 13,7% към края на третото тримесечие, а на тримесечна база най-голям ръст е отчетен в Сингапур – 15,2%.

Най-голям спад на годишна база е регистриран в Дубай (-47%), но през третото тримесечие там се наблюдава умерен ръст (1,2%).

“Жилищните цени вече се повишават в очевидно по-голямата част от страните, като близо 70% от включените локации в индекса Knight Frank Global House Price Index отчитат ръст през третото тримесечие на 2009 г. За сравнение, през второто тримесечие на годината този дял беше 50%“, коментира Лиам Бейли, директор на отдела за проучвания на жилищния пазар в компанията.

„Наблюдава се обаче ясна поляризация между върха и дъното на класацията. Израел остава най-добре представилият се пазар на годишна база и единствената държава, в която се регистрира двуцифрен ръст на цените (+13,7%) за 12 месеца. Цените в Дубай паднаха най-много, въпреки че отбелязаха слабо възстановяване през третото тримесечие. Въпросът с Dubai World и последвалата загуба на инвеститорско доверие обаче означава, че дори и това зараждащо се увеличение вече е под заплаха“, допълва той.

“В Европа Испания, Дания и Ирландия все още не са записали първото си тримесечно увеличение от кредитната криза, защото свръхпредлагането задържа цените. За разлика от тях Великобритания, въпреки че първоначално беше тежко засегната, подготвя силно завръщане заради недостиг на жилища за продажба, който допринася за повишение на цените, докато търсенето превишава предлагането“.

“Други места, където се засилва ръстът, са Австралия, която остана относително незасегната от кредитната криза. Много азиатски икономики също се представят добре – в Хонконг е отбелязан тримесечен ръст от 6%, а в континентален Китай повишението е 2,5%. За Индия още няма данни за третото тримесечие, но цените там вече растяха през второто тримесечие и тази тенденция изглежда продължава”.

“На някои локации като Сингапур, където цените се повишиха с 15% през третото тримесечие, силата на възстановяването създава предпоставки за предположения, че се създава нов балон. Въпреки това е добре да се отбележи, че цените на жилищата в почти 60% от страните в индекса остават по-ниски в сравнение с преди година. Това не означава, че цените имат гарантирана еднопосочна траектория, надали глобалното възстановяване от рецесията ще мине безпроблемно, както показаха проблемите на Дубай, но наистина изглежда, че евентуални бъдещи понижения вероятно ще са по-скоро корекции, отколкото начало на нов етап на драстични намаления”, казва още Бейли.
investor.bg