7 причини, поради които трябва да пием по чаша кафе на ден

19
Добави коментар
naskoki
naskoki

Редица научни изследвания доказват безспорно, че на повечето хора по една чашка кафе дневно не им вреди, а напротив- всъщност даже е полезна.

Ето и 7 причини, поради които е добре да пием по една чаша от ароматната напитка:

Кафето не обезводняваТо утолява жаждата също толкова добре, колкото и „обикновената“ вода.Кафето може да намали риска от инфарктТо намалява риска от всички сърдечно- съдови заболявания. Страдащите от високо кръвно обикновено се отказват от кафето, защото се опасяват, че то ще влоши още повече тяхното здравословно състояние. Всъщност, според най- новите изследвания, такъв риск не съществува, тъй като нямало абсолютно никаква връзка между кафето и повишения риск от инфаркт- дори напротив.Кафето понижава риска от някои видове ракКафето не е канцероген. По- скоро такива са цигарите, които са обичаен спътник на чашката кафе. В момента някои учени вече дори са на обратното мнение- че кафето има защитен ефект срещу някои видове рак.Каймакът на кафето съдържа много калцийВече отхвърляното становище е, че кафето води до прекомерно отделяне на калция от организма. Да, кофеинът има такова действие, но загубата е толкова незначителна, че подобно предупреждение е прекалено.Кафето ободрява и повишава настроениетоИ това е доказан научен факт. Кафето води до прилив на енергия, създава радостно настроение, подобрява способността за концентрация.Кафето помага за възстановяването след физически натоварванияЗатова и неслучайно повечето енергийни напитки съдържат кофеин. Учените свързват това негово въздействие със способността на кофеина да ускорява усвояването на въглехидратите, което от своя страна тонизира мускулите.Кафето предпазва от диабет и АлцхаймерТова показват резултатите от няколко най- нови изследвания. Кофеинът защитава клетките на мозъка от вредното въздействие на холестерола, което в крайна сметка е една от причините за развитие на болестта на Алцхаймер. Сред любителите на кафето има по-малко страдащи от диабет от втори тип.

Независимо от всичко изброено дотук, кафето все пак има и някои минуси, които също са безспорни. Кофеинът може да доведе до пристрастяване и отказът от кафе в повечето случаи бързо води до поява на главоболие, загуба на способността за концентриране и понижаване на самочувствието.

Така, че не прекалявайте с кафето!