Британска късокосместа котка

24
Добави коментар
Chamburi
Chamburi

Сред късокосместите котки това е породата с най- разнообразни цветови варианти.

Срещат се средноголеми и доста едри екземпляри. Тялото им е масивно и набито. Британската котка е красиво мускулесто животно с широки гърди и здрави къси крайници. Опашката е къса и дебела и се стеснява в заобления си край. Тя непрекъснато хармонира на масивното тяло. На изложби най- внимателно се оценява главата на британската късокосместа, тъй като именно тя я различава от другите подобни породи. Тя трябва да е кръгла и масивна, с широк череп. Вратът е къс и дебел. Брадичката е добре развита. Носът е къс, широк, прав, т.е. без „стоп“. Ушите са средно големи и широко разположени, леко заоблени. Очите са големи, кръгли и широко отворени.

Козината на британките се оценява не само по цвят и фигури, а и по нежната плюшена структура. Тя е къса и еластична с гъсти къси косъмчета. Всички косъмчета трябва да са равномерно оцветени от самия корен /с изключение на цветовите варианти с тикинг и типинг/. Всички косми трябва да са с еднаква дължина. В случай, че покривните косъмчета са малко по- дълги, козината не прилепва плътно към тялото, което се отчита като дефект. Британската и европейската късокосмести много си приличат и разликата може да установи само специалист. но общо взето тялото на британските котки е малко по- късо. Освен тялото по- къси са вратък, носът, ушите, крайниците и опашката, докато при европейските котки всички изброени органи са по- скоро със средна дължина. Гланата на британските късокосмести е с кръгла форма, докато при европейските тя е кръгла, но съвсем леко издължена. Малки разлики може да се открият и в строежа на носа. Съвременните стандарти признават 75 цветни варианта на британската късокосместа. Помежду си те се различават както по цвят, така и по цветовите комбинации с различните рисунки, с наличието на тининг и типинг.

Освен чисто белите британски късокосмести, към тази порода се отнасят и животни с други едноцветни окраски- черни, сини, шоколадови, лилави, червени, кремави. Съществуват и комбинирани окраски- например червено с черно, синьо с кремаво или комбинация между базисния цвят и бяло /двуцветни, трицветни и арлекини/

Британските късокосмести котки с бяла окраска са много ефектни, особено ако козината им е чисто бяла. За британската късокосместа котка това е голяма рядкост.

В Европа и Америка белите британски котки са широко разпространени и се смята, че те носят щастие. В същото време в Англия има поверие, че бялата котка носи болести.

Широко разпространен е и черният вариант на британските късокосмести котки. Козината на животното трябва да е с наситен черен цвят без ръждиви или сивкави оттенъци. Като голям недостатък се отчита наличието на бели косъмчета или даже леко загатната тигрова окраска.