Ще отказват банков кредит за неплатени глоби към КАТ

12
Добави коментар
plam
plam

Ако дължите пари на КАТ, вече няма да можете да кандидатствате за банков заем.

Тази мярка влиза в сила от началото на следващата година, когато Националната агенция за приходите (НАП) ще започне да събира всички публични и частни държавни вземания, тъй като в нея ще се влее Агенцията за държавни вземания (АДВ).

НАП ще поеме и задълженията да представлява държавата в производства по несъстоятелност.

С вливането на АДВ приходните инспектори ще получат правото да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили дълговете си към бюджета.

Досега служителите на НАП можеха да налагат обезпечителни мерки, като запори на банкови сметки, на автомобили и на други движими вещи и възбрани на недвижими имоти.

Те обаче не могат да продават имущество за неплатени дългове.

Освен данъци и осигуровки в НАП ще се плащат и неплатените доброволно частни държавни вземания – например глобите, налагани от КАТ, санкциите на регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве (бившите ХЕИ) и много други.

След промените, както и досега, глобите по фишове и наказателни постановления, налагани от различни държавни органи, ще се плащат доброволно в двуседмичен срок от връчването на наказателните постановления по сметките на съответното министерство и ведомство.

Ако длъжниците не платят в този срок, данните им ще бъдат изпращани в НАП, където сумите могат да бъдат събирани по принудителен ред.

Освен това НАП ще следи за неплатени глоби при издаването на удостоверения за платени данъци и осигуровки. Средно около 1 млн. удостоверения издава годишно приходното ведомство, посочват от агенцията.

Такива документи са необходими при отпускане на банков кредит, за участие в обществени поръчки, при издаването на разрешително за оръжие и в много други случаи.

При издаването на удостоверение инспекторите на НАП ще проверяват за неплатени глоби, наложени от други институции, и ще издават документа едва след като дължимите суми бъдат платени.