Цветни топки от папие маше

43
Добави коментар
lucynda
lucynda

Цветни топки от папие маше

17.12.2009 г.

Независимо с колко време и пари разполагате, за да направите коледната декорация, има разнообразие от идеи, от които да изберете тези, които Ви харесват най-много. Например, можете да окачите на коледното дръвче няколко леки и красиви топки, направени от папие маше и декорирани в перлени пастелни нюанси.

Необходими материали:

* топки от папие маше – закупени от магазина или направени от Вас (вижте инструкциите по-долу) * малка дунапренова четка за боя * акрилна боя в желаните цветове * перлена акрилна боя * блясък на прах * фин пясък * бяло лепило

Инструкции:

1. Боядисайте топките с акрилната боя в желания цвят и я оставете да изсъхне.

2. Нанесете перлената боя и оставете да изсъхне.

3. Смесете блясъка на прах с пясъка. С помощта на малка четка или гумичка на молив нанесете лепилото върху орнаментите в желаните форми (точки, ленти, спирали и прочее), и докато то е все още мокро, поръсете отгоре от сместа блясък – пясък. Оставете да изсъхне добре.

Как да направите топките от папие маше:

За целта ще Ви трябват: малка надуваема топка или балон, лепило за декупаж, вестници или плътна хартия.

* Надуйте балона, докато постигнете сравнително кръгла форма, но без да го надувате твърде много, за да не се изтъни прекалено латексът.

* Нарежете хартията на ивици, достатъчно малки, за да покрият добре балона и да прилепнат плътно към него.

* Започнете на облепвате балона, потапяйки ивиците хартия в лепилото и прилепвайки ги върху повърхността му. По този начин направете няколко слоя от напоена с лепило хартия, като преди да поставите новия слой, изчакайте старият да изсъхне добре. Не покривайте целия балон – оставете малък отвор в горния му край. Оставете да изсъхне за няколко часа.

* Когато папие машето е готово, спукайте балона и го изкарайте през оставения отвор. Облепете внимателно отвора с малко хартия, потопена в лепило, като не забравяте да залепите и тънко шнурче за окачване.

Източник: Sunset.com
Посещения: 8643