Ревю: “Avatar”

100
Добави коментар
nelina70
nelina70

« публикувано на 18-12-2009 @ 10:33 am »
фотография: Texarkana Gazette
на вашето внимание: Официалният трейлър към филма

Събирайте си багажа и бъдете готови, защото вероятността на вас да се падне последния билет за Пандора е много малък, а приключението което започва веднага след излитането на совалката… не е за изпускане!
Точно така започва “Аватар”. Като едно голямо очакване. Като тръпка и вълнение. Адреналин, още преди да сте погледнали от ръба на някоя висока пропаст. Страховито е, защото… трейлърите обикновено не казват много. Или просто обединяват в себе си най-яките сцени, като един glamored cinema spoof и накрая – нищо от обещаното не се е случило!
Рискът с “Аватар” си струва, защото прилича именно на една сериозна надувка. Но как бихте могли да прескочите нещо направено от Джеймс Камерън. Разбира се, че можете – ако никога не сте попадали в някой от неговите светове. Има зад гърба си хитове, основоположници на революционни кинематографични техники. Десетилетници, ако мога така да ги нарека. Незабравими филми – кратко, точно и ясно…

Но от “Титаник” минаха 12 години. Това си е половин живот (за мен). А идеята по епичният филмов спектакъл за 2009 година, “Аватар”, вероятно датира още отпреди моето раждане. Хубаво е да видиш нещо такова, голямо, сложно и смятано за невъзможно като реализация, в крайна сметка да получи своят дял от историята на технологичния процес и… да зарадва зрителите!

Последното десетилетие “обучи” Камерън в една различна за него сфера на киното. 3D инвентаризацията го заинтригува силно и няколкото опита, които направи, бяха не просто успешни, ами свободно плъзнаха мисленето му към едно по-широко, като перспектива, поле за изява.

Знаете, човека не се ебава. Никога не го е правил (като изключим търкалящото се по стъпалата узи от “Истински лъжи”, което в резонанс с пищенето на Джейми Лий Къртис направи бербат и свали гарда на много арабски терористи).

Филмите му са с продължително времетраене, но въпреки това вечно има с какво да те изненадат. Именно, защото очаквате да бъдете изненадани. Тогава дори най-малката дреболия ви се струва огромна крачка напред. Направо скок – адреналин от падането върху гърба на страхопочитателен екземпляр от животинските представители на Пандора.

“Аватар” е филм, от който задника няма да ти изтръпне. Малко не му достига, за да удари 180 минути плътен плежър, но с финалните надписи и усещането за влага от преживяното… спокойно минавате над заветните три часа.
3D-то не те удря в главата, нито те кара да повръщаш. Умерено е и много класно! Изключително добра порция, която държи устата ти отворена за дълго време. Сцените се сливат като динамика и честно казано нямате време дори да реагирате.

Историята не е сложна за разбиране. Ще откриете много аналози от учебниците по история, но… хей… винаги търсим познатото, нали така?

Това, което ще ви очарова е… светът, създаден в подкрепа на сценария. Масивната и разнообразна флора и фауна, която разширява историята. Един невероятен бекграунд, който задържа погледа ви продължително и ви кара да кажете: “Ах…”

Епични са създанията, растенията, дребните детайли (но колко дребни да са, изпълвайки огромния IMAX екран?!), екшън сцените размазват, а играта на камерата се грижи от вълнение нон стоп да подскачаш върху седалката.

Pure pleasure… with a sense of… Cameron’s epic touch!

Такова заглавие бих му дал, ако пишех за някое чуждоземно (но не пандорско) списание, ревюър на големи премиерни събития.

Усещате пулса, усещате дишането на един непознат за вас свят. Разучавате го, а терминологията и бързината, с която се случват нещата, не ви дава възможността да запомните всичко. Толкова е… масивно и дръзко! Със сигурност ще ви заинтригува, което от своя страна ще ви накара да искате още. Било то като жажда за информация, било то като завръщане на познато място и ново отваряне на кутията с изненади.

“Аватар” е красив филм! Ненатоварващ. Силно разпускащ – брилянтно завръщане за Джеймс Камерън.

Точно така… той си направи малка пауза от Пандора, за да сподели с нас впечатленията си от това място… Не бива да пропускате! Защото след като един път плъзнете ръка по сияещите растителни видове, почувствате живота като едно цяло и напълните очите си с неземна визия… желанието да се върнете обратно на Земята ще изчезне завинаги!

——

А какво казва Бла по въпроса…