ЗДРАВЕ НЮЗ: С подръчни средства срещу отекли крака..

23
Добави коментар
ivanicov
ivanicov

Отоците може да прикриете с подходящи дрехи или дълго да се измъчвате с диуретични средства, но има по-ефикасни начини, които помагат бързо и безболезнено да направите краката отново стройни. Правилно избирайте обувките – да са удобни, с твърда подметка и малък ток. Не носете платформи и остри обувки. Слагайте ги само в специални случаи и не ходете с тях повече от 2-2,5 часа. Умерено натоварвайте краката. По-малко стойте изправени и повече се движете.

Ако работата ви налага дълго да седите, периодично поставяйте краката в хоризонтално положение. Живеете ли по схемата “кресло-автомобил-кресло”, правете елементарна гимнастика. След всеки 1 -1,5 часа седене за 4-5 минути ходете нагоре-надолу по стълби. След това сe повдигнете няколко пъти на пръсти. Упражненията ще ви отнемат 5-8 минути.

Като се върнете вкъщи, вдигнете краката на високо за 10-15 минути. Така ще “задвижите” застоялата през деня венозна кръв към сърцето. Добре е да използвате “компресорна терапия” -лечебни чорапи, които се продават във всяка аптека. Те тонизират съдовете. В никакъв случай не стягайте бедрата. Коригирайте храненето – ограничете мазнините и солта. Пийте отвари от билки, които за няколко дни ще се справят с отоците по краката. Сварете листа и пъпки от бреза в съотношение 1:5. Отварата оставете да престои 1 час.

Пийте по половин чаша 3-4 пъти на ден. Чудесен ефект има екстрактът от хвощ. Залейте 1,5 суп. л. сухи листа с 2 чаши вряла вода и оставете да престои 30 мин. в термос. Пийте по 1/2 чаша 3 пъти на ден. Добре действат и цветове от липа. Приготвят се като настойка от хвощ. Пийте ги вместо чай.

Срещу отоци помагат и ваните за крака. В тях може да добавите сода, морска сол или синап. Температурата на водата не бива да е над 30-35 градуса С. Всички топли процедури разширяват кръвоносните съдовете и водят до застой на кръвта. Контрастни душове, сауна, слънчеви бани са противопоказани за отекли крака.